Dela artikel

Handgjorda möbler efter behov

Bokhyllor som går ända upp till taket är populärt men går sällan att hitta i en möbelbutik. Att låta en inredningssnickare bygga en platsbyggd möbel kan vara en bra investering för bostaden. Dessutom kan det vara avdragsgillt.

– Inredning brukar räknas till vad rotavdraget kan användas till, men då gäller inte möbler. Grundregeln är att det är något som inte går att ta med vid en flytt, exempelvis platsbyggda bokhyllor och loftsängar, förklarar inredningssnickaren Max Ibanez som driver Ibanez Design & Snickeri.

Han är en av de få som utbildats på Capellagården på Öland. Vid examen för två och ett halvt år sedan flyttade han hem till Stockholm och startade eget. I dag bygger han alltifrån specialbeställda bord och bardiskar till stora verandor.
   – Det är variationen som är det roliga. Jag är främst utbildad inom finsnickeri, men har lärt mig att bygga även större saker genom att ha arbetat med släktingar och bekanta som är i branschen, förklarar Max.


Han bygger även en del efter egen design och hoppas på att det framöver kommer att bli ännu mer av den biten. Bland annat har han byggt två vaggor där den ena står på Haga slott, då den gavs bort i doppresent till prinsessan Estelle. Det andra exemplaret finns till försäljning i en exklusiv möbelbutik i Stockholm.
   – Det är en konsthandlare som även säljer fina möbler. Vaggan är till skillnad från traditionella sådana ganska modern med raka linjer, det är den stilen jag gillar bäst då det bättre passar in i moderna hem, säger han och menar att även om handgjorda möbler kostar mer än de som är köpta i möbelvaruhus, är det stor skillnad i kvalitet och hållbarhet.
   – Det känns som om det börjar gå tillbaka till att folk vill ha mer genuina och unika saker i sitt hem som ingen annan har.

2014-09-12