Kafferostare Per Nordby jobbar med specialkaffe i det hantverksrosteri han driver tillsammans med Susanna Lindström sedan fem år tillbaka. Kaffebönorna köps in från noga utvalda producenter som bedriver hållbara jordbruk och som delar hans passion och värderingar. Att kaffet odlas med ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter i åtanke är grundläggande. Genom att resa till ursprung och besöka producenterna kan Per garantera denna hållbarhet. En direkt och nära kontakt med producenterna borgar för såväl kvalitetssäkring samt kunskapsinhämtning vad gäller hur kaffet odlats.
– När vi startade rosteriet ville jag lyfta fram det bästa kaffet jag kunde utan att behöva kompromissa med kvaliteten. Jag ville jobba transparent och direkt i handeln av råkaffe för att veta var kaffet kom från och samtidigt få rosta de bästa råvarorna som finns. Vi har fortfarande kvar samma fokus, säger Per. Bra kaffe kan bara odlas i goda förhållanden. Jag har förmånen att köpa kaffe från producenter som jag byggt upp en relation med. Vi känner varandra väl och kan göra affärer på lika villkor. Det skiljer sig från hur kaffe vanligtvis handlas.
Kafferostare Per Nordbys sortiment innehåller nästan inga blandningar. Förpackningarna har sin egen unika karaktär för att upplysa konsumenten om varje produkts ursprung. Förutom att namnet på produkten återspeglar producenten finns en grafisk bild för varje sort, som berättar sin egen historia.
– Varje produkt kommer från en gård eller ett kooperativ och vår produkt delar deras namn. Genom förpackningen vill vi berätta mer om platsen och personerna som vårt kaffe kommer från.
Per pratar aldrig om rostgrader som mellanrost eller ljusrost, eftersom han ser det som en dimridå som inte säger så mycket om hur kaffet smakar.
– Kaffegäster kan säga: ”vad ljust kaffet ser ut”, för att i nästa sekund säga ”men vad mycket det smakar”, berättar Per. Ett kaffe som är ljust rostat kan ofta ge en tydligare smak av kaffebönan och mindre av rostningen. Det är något som kommer som en positiv överraskning för den som dricker det eftersom ett kaffe som inte är mörkt rostat inte blir lika svart i koppen och därför verkar svagt, men ändå smakar mer.
Per förklarar att kaffe kan smaka olika beroende på art och böntyp, vart i världen det kommer från, växtförhållanden samt hur processen efter skörd ser ut, och såklart beroende på hur det rostas. Kaffe ska alltid smaka gott och i smaken ska du som konsument känna att detta är något annat än bara vanligt kaffe.
– Vi rostar bara kaffe som vi gillar, och jag är säker på att alla kan få något de tycker om, lägger han till med ett leende. Jag vill att alla hittar just sin egen kopp kaffe i vår mångfald av kaffesmaker. Ingen smak är ju den enda rätta. Men vad du än gör, drick bara gott kaffe.