Carolina Gynning
Under ytan av en passionerad och strukturerad entreprenör.
I Äppelgården bor Jan och Gunvi Olsson som i sin trädgård på 10 000 kvadratmeter har runt 250 äppleträd i olika sorter. Från det att träden står i blom under våren kommer människor hit för att köpa must och fika i den lantliga miljön.
– Det är många som uppskattar att komma hit och fika med sin familj. Barnen har gott om plats att springa omkring på och de vuxna njuter av miljön, säger Gunvi Olsson, som tillsammans med sin man driver Äppelgården i Slöinge.
Det var från början deras son som hade det gamla huset med det idylliska läget som sommarbostad. När han planerade att sälja valde föräldrarna att köpa det av honom för att rusta upp det till permanentboende. Efter några år föddes idén om att öppna café.
– Vi satt här själva i vår stora trädgård med alla träd omkring oss och insåg att det skulle gå att göra något mer av det. Vi bestämde oss för att bygga café och musteri, förklarar Gunvi, som själv bakar allt fikabröd till caféet.
De gamla träden klipptes, caféet byggdes och musteriet startades. Efter många försök och varianter har de hittat en kombination av äppelsorter som har en bra balans av både sötma och syrlighet i sig.
– Vår must går inte att jämföra med muster som köps i en dagligvaruhandel som ofta innehåller tillsatser. Här är det bara rena äpplen som tappas upp direkt i en bag-in-box, förklarar Jan.
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.