195100 RK1

Hon vill lyfta fram Reiki

Reiki går under området energimedicin och i många länder används den metoden inom vården men i Sverige är den ännu ganska osynlig. Gun Moss Bjerling som driver Reikikliniken i Göteborg vill lyfta fram Reiki som ett effektivt komplement till vården och visa att det finns vetenskap och beprövad erfarenhet som visar på Reikins potential att öka välbefinnandet inom flera områden.

Inom Reiki jobbar man med att lösa upp blockeringar för att återfå det naturliga energiflödet, vilket främjar självläkning.  Gun berättar att likt vår blodcirkulation har vi även ett energisystem där livsenergin flödar för att ge kraft åt kroppen. Om det blir varaktiga blockeringar i flödet kan de orsaka både fysiska och psykiska sjukdomar.


          – När det blir blockeringar får vi inte näring till alla organ och känslor stannar kvar i kroppen. Man kan inte göra fel när man behandlar med Reiki. Man kanaliserar bara energin och låter den flöda dit den behövs. Den riktas alltså inte till något specifikt utan till hela människan. 


Gun har ägnat sig åt Reikin sedan 1994 och ger både behandlingar och utbildningar. De senaste sex åren har hon hyrt in sig på en klinik i centrala Göteborg men vid årsskiftet öppnar hon och maken en egen Reikiklinik, där flera Reikiterapeuter kommer att samarbeta under samma tak. 


Gun som tidigare jobbat på särskola hade först planer på att utbilda sig till lärare men när hon kom i kontakt med Reikin valde hon att ändra riktning och istället utbilda sig till sjuksköterska. Efter sin examen gick hon ut och sökte arbete med sin uppsats  ”Healing som omvårdnad – ett komplement inom den etablerade vården?” 


         – Mitt mål var att göra ett forskningsprojekt med Reiki på arbetet. Jag blev anställd på ett sjukhem och påbörjade projektet men problemet var att jag skulle hinna göra det jämte mina ordinarie uppgifter, så tiden räckte inte till. Efter några år sa jag upp mig för att i stället satsa på Reikin. 


Forskningsprojektet avbröts och det skulle dröja mer än tio år innan det återupptogs, men då i en annan kontext – på en drogavvänjningsklinik: Upplevelser av Reikibehandling för personer som genomgår alkoholavvänjning


1994 startade hon Secourong Förlag och Energibehandlingar tillsammans med maken. Till en början satsade de huvudsakligen på förlagsverksamhet för att sprida svensk litteratur om Reiki. 


          – Då fanns inget material alls på svenska så jag skrev ett häfte, Reiki – Naturlig healing genom den universella livsenergin. Sedan översatte jag Reiki - den helande beröringen, som har blivit lite av en klassiker inom Reiki.


Gun fick kontakt med många Reikiutövare som ringde till förlaget och frågade om råd. Hon startade då upp Förenade Reikiförbundet i Sverige.


– Jag samlade Reikilärare från hela Sverige som hjälptes åt att sätta riktlinjer för föreningen. Min vision var och är att sprida Reikin i Sverige. Reiki är numera godkänd av Skatteverket som friskvård eftersom den anses stressreducerande och har en potential att lindra smärta och spänningar i nacke och rygg. Men i andra länder är Reikin till och med integrerad i vården.


På Secourongs hemsida finns råd och tips till Reikiutövare, och där listas Reikiforskning och dokumenterad erfarenhet inom vården. 

I Guns vårdvetenskapliga studie, Den energimedicinska metoden Reiki finns detta sammanfattat. Studierna kan hämtas gratis från hemsidan.


Till kliniken kommer människor med alla möjliga besvär men merparten har sökt konventionell vård utan att få hjälp. Många lider av ångest, depression eller utbrändhet. För att kunna vara ett bättre stöd för dessa vidareutbildade hon sig till psykiatrisjuksköterska.


          – Reiki är verkligen ett komplement till vården. Vården behövs, men där vården brister kan Reikin hjälpa till. Såväl studier som beprövad erfarenhet visar på Reikins potential att exempelvis minska oro, förbättra sömn, lindra smärta och biverkningar, minska behovet av medicin, snabba upp läkning, etc. Det är också en suverän självhjälpsmetod. Den psykiska ohälsan är väldigt stor idag och där kan Reikin verkligen hjälpa.


När man behandlar med Reiki kan det hända saker på olika plan, som fysiskt, känslomässigt, psykiskt och socialt. Fysiskt kan gifter gå ur kroppen och till exempel ge diarré, utslag, eller tillfälligt ökad smärta och även undantryckta känslor kan komma upp. På det sociala planet kan till exempel arbete och relationer påverkas. 


          – Reiki ska användas när du är redo för förändring. Det är helt naturliga energier och en naturlig process som sätts igång. Om man till exempel tar antidepressiv medicin lägger man locket på, men Reikin gör precis tvärtom, den tar bort locket och släpper ut känslorna.  


Gun utbildar människor som kan använda Reikin för privat bruk men också professionellt.


         – Fler och fler vill använda det professionellt och vi behöver mer gedigna utbildningar. Idag finns det många snabbutbildningar, vilka naturligtvis också har sitt värde, men jag satsar mer på kvalité och tar även upp viktiga aspekter som samtal och journalföring. Planen är att utöka till en än mer gedigen utbildning för dem som vill satsa på det professionellt. Reiki är verkligen ett superredskap som fler borde få tillgång till för att hitta tillbaka till sin naturliga inre harmoni.Läs mer...

2019-11-28

Hemsida
EM_blomsterstudion_01

Blomsterbutik med inspiration från naturen

Artikel Blomsterstudion i Jönköping erbjuder ett brett sortiment av krukväxter, snittblommor, inredning och olika delikatesser. En unik och mysig butik där naturen står i fokus. Här finns blommor och arrangemang...
EM_hagatun revision_01

Kunnig och tillgänglig redovisningskonsult

Artikel Att anlita en redovisningskonsult har många fördelar. Inte nog med att du som företagare får mer tid över till din kärnverksamhet. Du kan också få värdefulla tips och råd som gör ditt företag lönsammare....
  • Reiki-kliniken & Secourong Förlag
  • 070-227 61 01
  • Vegagatan 1 i Göteborg
Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine