Hälsosam fastfood med libanesiska rötter – Humus Hus i Göteborg
Först kom foodtrucken och ett löfte. I dag driver Samir Omar en libanesisk restaurang med hälsosam fastfood i Göteborg. Här berättar han om vägen dit och om visionen framåt.
Samir växte upp med mat som en självklar del av vardagen. Hans pappa och farbröder öppnade på åttiotalet det som sägs ha varit Skandinaviens första libanesiska restaurang. Som barn följde han arbetet på nära håll, såg gästerna som samlades kring maten och hörde skratten från matsalen. När familjen så småningom lämnade branschen fanns minnet av både glädje och hårt arbete kvar.
Den erfarenheten formade hans syn på hur ett eget företag skulle byggas upp. Han ville ta med sig det levande från köket men också hitta ett sätt som gjorde arbetet långsiktigt möjligt.
Foodtruck: ett inslag i Göteborg När han väl bestämde sig saknades kapital för en restaurang. Han beskriver beslutet enkelt: “Jag började med foodtruck för att testa konceptet. Om det fungerade skulle jag kunna gå vidare.” Trucken blev snabbt ett inslag i Göteborg. På bestämda dagar stod han i Brunnsparken där folk började känna igen honom och sökte upp maten.
Foodtrucken gav också frihet att pröva. Genom att resa runt i Sverige såg han hur människor i olika städer reagerade. I Borås gick det bra, i Kungälv mindre. Erfarenheterna blev ett underlag för nästa steg.
Libanesisk mat i nytt format Samir hade en tydlig tanke med maten. Han säger: “Vi försökte behålla vår autenticitet men presentera den så att alla förstår vad en rulle innehåller.” Resultatet blev libanesisk streetfood i ett snabbmatsformat.
Kycklingrullen blev favorit både för honom själv och för många gäster. Han beskriver den som ett exempel på vad han vill åstadkomma: “Det är något man kan äta varje dag och fortfarande må bra.” Idén är enkel: riktig mat, serverad snabbt och tillgängligt.
System och människor När restaurangen Humus Hus öppnade i Göteborg stod det klart att arbetet behövde mer än bra recept. Samir förklarar: “Om man har ett bra system, bra personal och en bra träningsprocess kan man driva en restaurang och samtidigt leva sitt liv.” Han lägger stor vikt vid att träna nya medarbetare och ser utbildningen som en del av själva verksamheten.
Foodtrucken finns fortfarande kvar. Den används nu framför allt vid evenemang och som verktyg för att testa nya marknader. Samtidigt arbetar han med att bygga en grund som ska hålla för expansion. Planerna på ett centralkök i Västra Götaland handlar om att säkerställa samma smak och kvalitet i varje servering, oavsett ort.
Restaurang med öppet dygnet runt Humus Hus har öppet till midnatt alla dagar i veckan och framtiden kan innebära restauranger med dygnet runt-service. Men Samir betonar att det inte handlar om snabb tillväxt.
Hans dröm och vision är att göra Humus Hus till en restaurangkedja. På längre sikt är målet att finnas i varje storstad i Sverige inom de nästa tio åren: “Vår plan är långsiktig. Vi vill skapa något som är bra och hälsosamt för både ägaren och alla anställda.”
Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.
Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.