De hade länge drömt om en egen restaurang och när Daniel Mårdh och June Eng plötsligt stod där med nyckeln i handen var de säkra på sin sak – nu börjar äventyret! Restaurang DJ föddes ur deras gemensamma kärlek till äkta mat, lagad från grunden med rena råvaror. Smakerna är nordiska, men inspirationen hämtas från kök från hela världen. Det lockar gäster från hela Göteborg till deras restaurang för frukost, lunch, konferens och catering.

Född med sleven i handen
Att paret blev just restaurangentreprenörer är inte förvånande. “Som min mamma brukar säga så är jag född med sleven i handen – jag har alltid varit intresserad av mat”, berättar Daniel, som i unga år hjälpte till i köket hemma och drömde om att bli kock. Han utbildade sig till kock, men läste också till kostekonom på Göteborgs universitet.

“Det kändes rätt direkt!”
Även för June går matintresset långt tillbaka i tiden, ända till barndomen hemma i Norge. “Jag hade en mormor som älskade att baka och jag var mycket med henne i köket, men det var inte förrän jag var 14-15 år som jag var säker på att jag ville jobba med mat”, minns hon. “Så fort jag började på kockskolan kändes det rätt.”
“Vi lagar mat på riktigt”
Det var också via matlagningen som June och Daniel träffade, när de båda två jobbade som kockar på Grand hotell i Oslo. Den här bakgrunden präglar maten på Restaurang DJ. “Det kommer inte in någon såsbas i vårt kök – vi lagar mat från grunden på riktigt smör och grädde och använder inga halv eller helfabrikat.”, säger Daniel bestämt.

Dagens lunch och fasta rätter
Fokus ligger på svenskt kött och fågel samt MSC-märkt fisk. Råvarorna väljs efter säsong. Varje dag serveras en unik kötträtt, en fiskrätt och veckans vegetariska alternativ. På fredagar bjuds alltid på dessert, allt ifrån äppelpaj till hemgjord glass på lönefredagar. Utöver dagens lunch serverar man också fasta rätter som klassiska Wallenbergare, poke bowls och sallader.
Populär bland företag och stora sällskap
Restaurang DJ har blivit en självklar partner för företagsevent, catering till studentfester, födelsedagar, bröllop och grillpartyn. Man har en egen festlokal, men kommer också gärna till kunderna. “Det är väldigt trevligt att få komma ut och stå mitt bland gäster och lagat mat”, berättar Daniel och fortsätter:
Festlokalen används ofta av företag och olika sällskap som bokar in frukostbufféer, luncher och kvällsevent. All mat lagas på plats och kan även hämtas färdigpackad.

En hyllning till svensk husmanskost
Gästerna älskar husmanskosten. Klassiker som kålpudding, pannbiff, Wallenbergare och ärtsoppa får en modern touch hos Restaurang DJ. “Vi kryddar lite extra och lägger till mer grönt och fräscha smaker. Vi vill lyfta det svenska matarvet”, förklarar Daniel. June fyller i: “Våra såser får mycket beröm och gästerna säger ofta att fisken är fantastiskt god.”
Inget slängs i onödan
Restaurangen arbetar aktivt för att minimera matsvinnet. Överbliven mat säljs varje dag efter lunch för 79 kronor per låda, och via appen Too Good To Go. “Vi slänger inget, allt kommer till användning. Det gäller att planera smart och kunna skapa något nytt av det som blir över”, säger Daniel.

En uppskattad mötesplats
Med sin nyrenoverade, fräscha lokal och gott om parkeringsplatser, som är gratis under lunchservigen 11-14, har Restaurang DJ blivit en mötesplats för lunchgäster och företagsevent i Göteborg. Daniel och June är stolta över att laga ren, svensk mat av högsta kvalitet, och ännu stoltare över att förvalta och förnya vårt nordiska matarv. “Det märks att ryktet sprider sig. Vi får hela tiden nya gäster som hört att vi har riktigt god mat”, konstaterar Daniel.
