ICA-butiken i Lerum kan närmast liknas vid en välfylld saluhall, fast större i både storlek och sortiment.
– Vi har ett brett sortiment som kretsar kring dagligvaror. Alla kunder har olika smak och för att tillgodose alla behov bygger vi därför sortimentet med ambitionen att ”Vi har alternativen – du väljer!”, säger butiksägaren Owe Krook.
Inköpare från Fiskavdelningen är dagligen på plats i Göteborgs fiskhamn för att ropa in fisk och skaldjur till bästa dagspris. I köttavdelningen kan du till veckosluten handla kött från lokala uppfödare, med personlig betjäning från butikens kunniga medarbetare. Medarbetarna i Bageriet startar sitt dagsverke klockan fem varje morgon. Här bakas surdegsbröd från stenugnen och i konditoriet tillverkas en mångfald av tårtor, bakelser och semlor.
Butikens avdelning för frukt och grönt ger kunden möjlighet att välja mellan fyra hundra olika frukt och grönsaker, ett utbud med ett starkt inslag av ekologiska alternativ. I Deliavdelningen kan kunden provsmaka ostar av olika karaktärer både från lokala Lerum och avlägsna Europa.
– Vi ser vår butik som en samlingsplats med matspecialister i de olika stationerna. Kunderna ska verkligen känna att det här är en saluhall - men med ett mycket större sortiment.
ICA Online i Lerum
Owe har en lång erfarenhet av både ICA-koncernen och av rollen som butiksägare. Han har drivit butiker under 30 år och 26 av dem har han tillbringat i Lerum. Under åren har man hunnit bygga till butiken fem gånger.
– Nu har vi uppnått den optimala storleken. Vi älskar den här stora mathallen - eller saluhallen som vi väljer att kalla den för.
I butiken jobbar Owe och hans personal mycket med kundbemötande. Här arrangeras regelbundet tävlingar bland de anställda för att få kunden att känna trivsel och välbefinnande. Butiken har som ambition att ligga i framkant, och var därför Sveriges första ICA Kvantum butik att erbjuda ICA Online för sju år sedan. Genom denna tjänst kan kunderna beställa sina varor på nätet, köra in vid sidan av butiken och sitta kvar i bilen medan matvarorna lastas in i bagaget.
– Vi har ett fantastiskt hämtningsläge. Kunden svänger bara av motorvägen och kör in till oss. Vi bruka säga att detta är den nya tidens sätt att handla. Vi har valt att lämna ut varorna med ett personligt bemötande, istället för att hänvisa kunden till ett anonymt hämtskåp.
Bästa hamburgaren längs E20
I butiken finns också ett stort miljöengagemang. Bland annat har man slutat distribuera reklamblad i brevlådorna och låter istället kunden själv avgöra behovet av reklam. Åtgärden har sparat 13 tons pappersmassa per år. Under hösten kommer butiken också att byta ut alla kyl-och frysdiskar till inredning som är helt miljövänlig och energibesparande.
Under maj månad planerar man att öppna en hamburgeria i anslutning till butikens entré. Här kommer kunderna att kunna se de olika momenten när deras hamburgare steks och monteras.
– Vårt mål är att servera den godaste hamburgaren längs E20, avslutar Owe.