193084_NY3
193084_NY1
193084 DG6
193084_NY2
193084_NY4
193084_NY5
193084_NY6
193084_NY3
193084_NY1
193084 DG6
193084_NY2
193084_NY4
193084_NY5
193084_NY6

Internationell brunch med svenska råvaror

På Doktor Glas i Göteborg har man skruvat upp tempot. En uteservering i nytappning och en brunch i form av À la carte varje dag i veckan.

Doktor Glas är en svensk litteraturklassiker, skriven i dagboksformat av Hjalmar Söderberg, som utkom 1905.

Doktor Glas är också en restaurang på den hundra meter långa boulevarden Linnégatan i Göteborg.

      – Vi köpte restaurangen 2015, säger Pinar Sjödin. Tanken med restaurangen innan var att den skulle vara befriad från att nitiskt följa trender utan servera vällagade svenska och internationella rätter. Hit var alla välkomna oavsett om man önskade tre-rätters-middag eller bara ta ett glas.


Med Pinar vid skutan så behölls mycket av det gamla men med en tydligare nisch. En meny som baseras på närodlat och närproducerat och i de fall råvaror behöver köpas in från utlandet väljer köket säsongsproducerat.

      – Vi vill ha kvar känslan av en svensk klassiker. Rakt igenom hela konceptet. Inredningsmässigt är det varmt, ombonat och avslappnat. Vi vill fortsatt skapa en vardagsrumskänsla så väl inomhus som utomhus med mattor, soffor, fåtöljer och kuddar. Våra gäster ska komma hit för att äta eller ta sig ett glas på väg hem från jobbet, en vardagseftermiddag eller en söndagskväll.


Inredningen för onekligen tankarna till Doktor Glas för er som är familjära med Hjalmar Söderbergs verk. Doktor Glas, en uppskattad läkare som led av depression och längtade efter att åstadkomma något stort. En av Doktor Glas patienter är en prästfru som blir hans älskarinna, Helga. Pinar skrattar:

      – Med våra läderfåtöljer och hattar har vi velat skapa den här klassiska gamla känslan av att gå till en bar, prata med bartendern som pysslar om dig lite som en doktor, och Helga har fått ge namn åt vår brunch.


193084_NY7


À la carte brunchen är en storsatsning. Brunchen står uppdukad måndag till söndag klockan 11-16.

      – Vi har tagit fram de klassiska brunchrätterna och de klassiska brunchdryckerna, säger Pinar. Vi har gjort en grundlig analys av brunchmarknaden såväl i Marbella, som i London och New York. Vi serverar den á la carte då det passar vårt hållbarhetstänk bäst. 


Till skillnad från många andra brunchställen så behöver gästerna inte boka bord utan det är bara att kliva in. Doktor Glas lockar en stor andel turister som är vana att äta brunch och på restaurangen erbjuds ett internationellt koncept men med svenska råvaror. Här serveras den klassiska brunch-drinken Mimosa, mousserande vin med apelsinjuice. Även kaffet har uppdaterats med kaffe från välrenommerade kafferostaren Johan & Nyström.

      – Vi har även anställt en duktig barista, säger Pinar. Det är ett måste efter en god måltid att få en riktigt god kopp kaffe.


Restaurangen är troligen rätt ensamma i Göteborg om att servera À la carte alla dagar i veckan, menar Pinar, och betonar det unika i den. 


Doktor Glas serverar bra mat med bra råvaror och bra service med personal som trivs och som tar hand om varandra och gästerna.

Vi som varit på plats kan garantera att restaurang Doktor Glas – är unik!

2019-05-23
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies