Funktionsmedicinen kom till Sverige för knappt tio år sedan, medan den i länder som USA och England har funnits betydligt längre än så. Ewa, som är sjuksköterska sen trettiofem år tillbaka, läste en kurs i funktionsmedicin av den läkare som tog metoden till Sverige.
– När jag började läsa funktionsmedicin och förstod biokemin i kroppen, hur vi är sammankopplade i en helhet där till exempel mag- och tarmhälsan påverkar psyket och tvärtom, blev det omöjligt för mig att tänka på sjukvård på det som sätt jag gjort. Jag fick en ögonöppnare och kände att det här var vad jag saknat under hela min utbildning och karriär! Efteråt kunder jag inte återgå till den konventionella vården, berättar Ewa som startade Wholesum tillsammans med Dag i februari 2020.
Både Ewa och Dag anser att den konventionella vården är duktig på att behandla sjukdom när de väl hittat problemet. Men vad händer när läkare inte finner sambandet mellan sjukdom och till exempel kroppslig obalans med värk eller ett försämrat allmäntillstånd?
– Vi får många patienter till oss, som försökt må bättre på egen hand eller som sökt vård vid upprepade tillfällen utan att läkaren hittat vad som är grundorsaken till problemen som man upplever. I stället för att bara symtombehandla besvär eller sjukdom med läkemedel, frågar vi oss ”varför”. Varför mår du eller känner så som du gör? Funktionsmedicin handlar om att hitta orsaken till ens försämrade mående eller att maximera ens mående. Vi lägger ett puzzel som inkluderar hela människan med kropp, psyke, sömn, kost och livsstil, förklarar Dag.
– Läkarens prover kan ha påvisat att man mår bra, även fast man inte känner sig bra. Man kan ha ont i magen, känna sig nedstämd eller trött, ha hudutslag eller helt enkelt känna att något inte stämmer i kroppen. Ofta har man diffusa symtom. När vi börjar lägga puzzlet hittar vi ofta mycket, som till exempel näringsbrister och obalans i mag- och tarmsystemet. Vi stressar mer idag, äter och sover sämre och tar antibiotikakurer vilket påverkar magen. Bakterier, parasiter, näringsbrister eller svamp är inte alls ovanligt och kan också inverka på vårt psykiska mående, fortsätter Ewa.
Funktionsmedicinen är ett systemorienterat arbetssätt som är baserat på vetenskap och evidens, och är en vidareutveckling av konventionell vård. Man ser till hela människan och letar efter bakomliggande orsaker, samt jobbar tillsammans med patienten- som är högst delaktig för att lära sig att ta kontroll över sin egen hälsa. Avancerad provtagning med ett 50-tal prover tas och analyseras, kombineras med ett frågeformulär på 200 hundra frågor och en läkarkonsultation på minst en timme. Dag berättar att Wholesum är Sveriges första klinik som kombinerar funktionsmedicin och företagshälsa, lagt till hälsokontroller och personlig konsultation med uppföljande behandling och stöd. För den som vill veta mer erbjuder de 15 minuter kostnadsfri inledande konsultation.
"För den som vill veta mer erbjuder de 15 minuter kostnadsfri inledande konsultation”
– Vi har legitimerade läkare, sjuksköterskor, psykolog och psykoterapeut samt hälsocoacher, som jobbar för att förbättra patientens hälsa utifrån ett helhetsperspektiv. Vi finns med hela vägen och stöttar och utbildar i hur man ska behandla sin kropp för att få den att må bra. Målet är att patienten ska ha makt över sin egen hälsa och förhindra utveckling av sjukdom. En del vill bara ha en hälsocheck, andra optimera sin hälsa medan majoriteten vill må bättre och få svar på varför de mår som de mår, förklarar han
På knappt ett år har Wholesum gått från att vara Ewa och Dag till att sysselsätta åtta medarbetare. De ser en stor kommande efterfrågan, även inom företagshälsovården. Ewa har en bakgrund som företagssköterska och är specialistutbildad i företagshälsa.
– Som företagshälsovård kan vi hjälpa så många som möjligt. Har man pigga och friska medarbetare blir det alltid en vinst för företaget. Vi gör hälsokontroller, omfattande blodprovstagning och håller inspirationsföreläsningar om bland annat kost, stress och våra livsstilssjukdomar- som tyvärr ökar. Vi skräddarsyr och individanpassar även en handlingsplan, utifrån medarbetarnas behov för att skapa en hållbar hälsa över tid, säger Ewa och Dag tillägger:
– Konventionell vård lägger 3 procent av sin budget på förebyggande vård, resten på kroniska sjukdomar. Ska vi klara sjukvården måste vi jobba på ett annat sätt, och tänka om. När vi, med hjälp av funktionsmedicinen och hälsokontroller, kan jobba med helheten även för företag, känner vi att vi har möjlighet att påverka sjukdomsutvecklingen i samhället i stort, avslutar Dag.