Dela artikel

Kaklet – arkitektens och formgivarens nya drömmaterial

En stark kommande trend inom kakel är att det längre inte bara är en yta som används vid byggande eller renovering av kök och badrum. Kaklet är det idag trendmässigast starkaste material som tagit sig in hos arkitekter, möbeldesigners och möbelformgivare.

– Kakelmeckat ligger i Italien. Där finns innovationen och de vassaste leverantörerna, säger Daniel Källberg, VD för Kakel Design.  Det är här utvecklingen i branschen sker både vad gäller design och produktion.


Kakel Design-gruppen har butiker i Östervåla, Gävle, Uppsala, Sollentuna och Årsta.


– Vi levererar mot plattsättare, arkitekter, fastighetsägare, möbelformgivare och privatkund, berättar Daniel. Vi märker ett stort intresse för våra produkter vid renovering och erbjuder fastighetsägare konceptpaketerade färdiga renoveringslösningar – till rätt pris och vid rätt tidpunkt. Kakel är en fantastisk lösning och ett material som är oslagbart vad gäller slittålighet och möjlighet att anpassa utifrån kundens behov. Till det vi levererar i form av yta tillkommer fix och fog och de verktyg som är nödvändiga för att kunna utföra ett arbete med högsta kvalitet.


184035 KD5


Kaklet har egenskaper som gör det till ett unikt material, med enorm flexibilitet och många användningsområden. Kaklet börjar idag också hitta ”ut”. Ett material som tidigare mest setts inomhus används nu också i större utsträckning utomhus.


Lars-Arne Larsson, en av grundarna av Kakel Design berättar om de nya stora kakelplattorna med oändliga anpassningsmöjligheter. Han visar imponerande kakelplattor i, för den ovana, gigantiska dimensioner med skarpa, vackra mönstertryck.


– De här jätteplattorna görs i 1.60 meter x 3.20 meter och används som inredningsmaterial. De är tänkta att bearbetas till det som de ska användas till, vilket kan vara precis allt mellan himmel och jord: vägg, fasad, golv, tvättställ, bord och bänkar bland annat, berättar Lars-Arne.


Materialet är tillverkat med senaste digitala teknik och är bränt i 1 200 grader vilket ger en hållbarhet och ytfinish utan dess like. Materialet är så kallad granitkeramik och finns i sex eller tolv millimeters tjocklek och är enormt anpassningsbart


184035 KD1


Hotell, restauranger och kontor upptäcker i större utsträckning hur gynnsamma de här materialen är i offentliga miljöer. Känslan blir snygg, stram, stilren och tidlös med en trendig edge – och tåligheten har vi redan nämnt.


– Det är ju ett nytt koncept och just nu är vi i processen att lära marknaden om hur dessa material ska hanteras och vilka användarmöjligheter som finns. Bredden i vad kakel kan göra för din miljö, förklarar Daniel. Vi ser inga begränsningar och det är vad vi önskar visa.

2018-09-27