CAIA Cosmetics
Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: CAIA Cosmetics.
Fisksoppa med saffran och apelsin
Inspirationen till den här underbart goda soppan kommer från min faster Liselott som med sin man driver världens mysigaste restaurang mitt i S:t Hans ruiner i Visby. Ja, passionen för mat ligger definitivt i släkten!
4–6 portioner
2 morötter
½ fänkål
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
ett par kvistar timjan
¼ g saffran
1 dl torrt vitt vin
½ dl vispgrädde
1 liter kraftig skaldjursbuljong
1 kg blåmusslor
400 g skinn- och benfri fisk, t ex torsk och lax
½ apelsin
2 msk finhackad dill
salt och vitpeppar
200 g handskalade räkor
1 baguette, smör och ost till servering
Saffransaioli
½ g saffran
2 msk färskpressad apelsinjuice
1 vitlöksklyfta
4 msk majonnäs
4 msk crème fraiche
salt och nymalen vitpeppar
Skala, skölj och finhacka alla grönsaker. Fräs dem mjuka i oljan tillsammans med timjanskvistar och saffran. Tillsätt vinet, grädden och skaldjursbuljongen. Låt sjuda på medelvärme i cirka tio minuter.
Tvätta under tiden blåmusslorna och kasta dem som är trasiga. Knacka de musslor som har öppnat sig mot köksbänken – stänger de sig inte då kastar man även dessa. Skär fisken i lagom stora bitar. När såsen har sjudit klart, höj till högsta värmen och lägg i blåmusslorna och fiskbitarna. Lägg på ett lock och sänk värmen till lägsta möjliga. Låt stå med stängt lock fem till åtta minuter tills blåmusslorna har öppnat sig och fisken ångat klart.
Pressa i saften från apelsinen, vänd i dillen och smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med räkor och saffransaioli. Servera genast med en bit baguette, smör och ost.
Saffransaioli: Rör ut saffranet i apelsinjuicen. Finhacka vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Steak sandwich
Ursäkta språket, men den här smörgåsen är så förbaskat god! Servera den gärna tillsammans med en kall öl, chips och en enkel sallad. Mer behövs inte.
4 portioner
1 gigantiskt ciabatta- eller surdegsbröd
4 rejäla skivor ryggbiff
4 dl blandade sallatsblad
8 små tomater
1 rödlök
1 paprika i valfri färg
½ gurka
½ kruka basilika, bladen
ett par kvistar gräslök
olivolja eller smör
salt och svartpeppar
Örtkräm
2 dl majonnäs, köp färdig eller gör egen
1 dl crème fraiche
2 msk färskpressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
½ kruka basilika, bladen
¼ röd chilipeppar, med eller utan kärnor
salt och svartpeppar
Majonnäs
4 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 ½ msk rödvinsvinäger
1 nypa strösocker
5 dl rapsolja
1 skvätt citronsaft
salt och vitpeppar
Skölj alla grönsaker. Dela tomaterna, strimla rödlöken, paprikan och gurkan. Skär upp brödet, smöra det och bred på hälften av örtkrämen. Fördela alla grönsaker över bottendelen.
Krydda ryggbiffsskivorna med salt och peppar. Grilla köttet med lite olivolja på tills det är lätt rosa inuti, eller tillaga det i en stekpanna med mycket smör. Strimla köttet och sprid ut det över smörgåsen. Toppa med örter, lägg på brödlocket och skär upp i portionsbitar. Servera med resten av örtkrämen.
Örtkräm: Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
Majonnäs: Rör ihop äggulorna med senapen, vinägern och sockret under hysterisk vispning (använd gärna en elvisp), häll oljan i en tunn stråle ned i äggulorna tills det har blivit en tjock och fluffig majonnäs. Smaka av med en skvätt citronsaft, salt och vitpeppar. Majonnäsen håller sig i kylskåpet 7–10 dagar.
Chokladpaj med jordgubbar
Närmare chokladhimlen än så här kommer man inte.
8–10 bitar
Pajskal
150 g kallt smör
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 msk strösocker
ev 2 msk kallt vatten
Fyllning
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2–3 tsk strösocker
1 nypa salt
2 ägg
250 g jordgubbar till garnering
Pajskal: Sätt ugnen på 180°C. Nyp ihop smör, mjöl, kakao och socker till en slät och fin pajdeg. Tillsätt eventuellt ett par matskedar kallt vatten. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga pajskalet och täck kanter och botten med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Fyllning: Finhacka den mörka chokladen. Koka upp grädde tillsammans med socker och vispa i den hackade chokladen. Tillsätt salt och rör fyllningen slät. Låt smeten svalna en aning och vispa sedan i äggen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen, cirka 25–30 minuter. Låt pajen kallna i kylskåpet före servering. Garnera med jordgubbar och servera gärna glass eller vispad grädde till.
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.