Fisksoppa med saffran och apelsin
Inspirationen till den
här underbart goda soppan kommer från min faster Liselott som med sin man
driver världens mysigaste restaurang mitt i S:t Hans ruiner i Visby. Ja,
passionen för mat ligger definitivt i släkten!
4–6 portioner
2 morötter
½ fänkål
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
ett par kvistar timjan
¼ g saffran
1 dl torrt vitt vin
½ dl vispgrädde
1 liter kraftig skaldjursbuljong
1 kg blåmusslor
400 g skinn- och benfri fisk, t ex torsk och lax
½ apelsin
2 msk finhackad dill
salt och vitpeppar
200 g handskalade räkor
1 baguette, smör och ost till servering
Saffransaioli
½ g saffran
2 msk
färskpressad apelsinjuice
1 vitlöksklyfta
4 msk majonnäs
4 msk crème
fraiche
salt och
nymalen vitpeppar
Skala, skölj och finhacka alla grönsaker. Fräs dem mjuka i oljan
tillsammans med timjanskvistar och saffran. Tillsätt vinet, grädden och
skaldjursbuljongen. Låt sjuda på medelvärme i cirka tio minuter.
Tvätta under tiden blåmusslorna och kasta dem som är trasiga. Knacka
de musslor som har öppnat sig mot köksbänken – stänger de sig inte då kastar
man även dessa. Skär fisken i lagom stora bitar. När såsen har sjudit klart,
höj till högsta värmen och lägg i blåmusslorna och fiskbitarna. Lägg på ett
lock och sänk värmen till lägsta möjliga. Låt stå med stängt lock fem till åtta
minuter tills blåmusslorna har öppnat sig och fisken ångat klart.
Pressa i saften från apelsinen, vänd i dillen och smaka av med salt
och peppar. Toppa soppan med räkor och saffransaioli. Servera genast med en bit
baguette, smör och ost.
Saffransaioli:
Rör ut saffranet i apelsinjuicen. Finhacka vitlöksklyftan. Blanda alla
ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Steak sandwich
Ursäkta språket, men
den här smörgåsen är så förbaskat god! Servera den gärna tillsammans med en
kall öl, chips och en enkel sallad. Mer behövs inte.
4 portioner
1 gigantiskt ciabatta- eller surdegsbröd
4 rejäla skivor ryggbiff
4 dl blandade sallatsblad
8 små tomater
1 rödlök
1 paprika i valfri färg
½ gurka
½ kruka basilika, bladen
ett par kvistar gräslök
olivolja eller smör
salt och svartpeppar
Örtkräm
2 dl majonnäs, köp färdig eller gör egen
1 dl crème fraiche
2 msk färskpressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
½ kruka basilika, bladen
¼ röd chilipeppar, med eller utan kärnor
salt och svartpeppar
Majonnäs
4 äggulor
2 tsk
dijonsenap
1 ½ msk
rödvinsvinäger
1 nypa
strösocker
5 dl rapsolja
1 skvätt
citronsaft
salt och
vitpeppar
Skölj alla grönsaker. Dela tomaterna, strimla rödlöken, paprikan och
gurkan. Skär upp brödet, smöra det och bred på hälften av örtkrämen. Fördela
alla grönsaker över bottendelen.
Krydda ryggbiffsskivorna med salt och peppar. Grilla köttet med lite
olivolja på tills det är lätt rosa inuti, eller tillaga det i en stekpanna med
mycket smör. Strimla köttet och sprid ut det över smörgåsen. Toppa med örter,
lägg på brödlocket och skär upp i portionsbitar. Servera med resten av
örtkrämen.
Örtkräm: Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt
och peppar.
Majonnäs: Rör
ihop äggulorna med senapen, vinägern och sockret under hysterisk vispning
(använd gärna en elvisp), häll oljan i en tunn stråle ned i äggulorna tills det
har blivit en tjock och fluffig majonnäs. Smaka av med en skvätt citronsaft,
salt och vitpeppar. Majonnäsen håller sig i kylskåpet 7–10 dagar.
Chokladpaj
med jordgubbar
Närmare chokladhimlen
än så här kommer man inte.
8–10 bitar
Pajskal
150 g kallt smör
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 msk strösocker
ev 2 msk kallt vatten
Fyllning
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2–3 tsk strösocker
1 nypa salt
2 ägg
250 g
jordgubbar till garnering
Pajskal: Sätt ugnen på 180°C. Nyp ihop smör, mjöl, kakao och socker
till en slät och fin pajdeg. Tillsätt eventuellt ett par matskedar kallt vatten.
Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga pajskalet och täck kanter och botten med
aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Fyllning:
Finhacka den mörka chokladen. Koka upp grädde tillsammans med socker och vispa
i den hackade chokladen. Tillsätt salt och rör fyllningen slät. Låt smeten
svalna en aning och vispa sedan i äggen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda
pajen i mitten av ugnen, cirka 25–30 minuter. Låt pajen kallna i kylskåpet före
servering. Garnera med jordgubbar och servera gärna glass eller vispad grädde
till.