Dela artikel

Kalasgod mat i sommar

Jennie Benjaminsson gjorde sig känd för den svenska tv-publiken när hon i fjol kom på andra plats i TV4-tävlingen Sveriges Mästerkock. Hon beskriver sig själv som en passionerad och energifull matnörd. Med tanke på att Jennie, endast 20 år gammal, redan kan titulera sig kock, matskribent, matfotograf och bloggare är det svårt att misstro henne. Sedan i våras kan hon även kalla sig kokboksförfattare. Här följer tre somriga recept ur hennes färgsprakande bok”Kalasgott”.

Fisksoppa med saffran och apelsin

Inspirationen till den här underbart goda soppan kommer från min faster Liselott som med sin man driver världens mysigaste restaurang mitt i S:t Hans ruiner i Visby. Ja, passionen för mat ligger definitivt i släkten!

 

4–6 portioner

2 morötter

½ fänkål

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk rapsolja

ett par kvistar timjan

¼ g saffran

1 dl torrt vitt vin

½ dl vispgrädde

1 liter kraftig skaldjursbuljong

1 kg blåmusslor

400 g skinn- och benfri fisk, t ex torsk och lax

½ apelsin

2 msk finhackad dill

salt och vitpeppar

200 g handskalade räkor

1 baguette, smör och ost till servering

 

Saffransaioli

½ g saffran

2 msk färskpressad apelsinjuice

1 vitlöksklyfta

4 msk majonnäs

4 msk crème fraiche

salt och nymalen vitpeppar

 

Skala, skölj och finhacka alla grönsaker. Fräs dem mjuka i oljan tillsammans med timjanskvistar och saffran. Tillsätt vinet, grädden och skaldjursbuljongen. Låt sjuda på medelvärme i cirka tio minuter.

Tvätta under tiden blåmusslorna och kasta dem som är trasiga. Knacka de musslor som har öppnat sig mot köksbänken – stänger de sig inte då kastar man även dessa. Skär fisken i lagom stora bitar. När såsen har sjudit klart, höj till högsta värmen och lägg i blåmusslorna och fiskbitarna. Lägg på ett lock och sänk värmen till lägsta möjliga. Låt stå med stängt lock fem till åtta minuter tills blåmusslorna har öppnat sig och fisken ångat klart.

Pressa i saften från apelsinen, vänd i dillen och smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med räkor och saffransaioli. Servera genast med en bit baguette, smör och ost.

Saffransaioli: Rör ut saffranet i apelsinjuicen. Finhacka vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

 

Steak sandwich

Ursäkta språket, men den här smörgåsen är så förbaskat god! Servera den gärna tillsammans med en kall öl, chips och en enkel sallad. Mer behövs inte.

 

4 portioner

1 gigantiskt ciabatta- eller surdegsbröd

4 rejäla skivor ryggbiff

4 dl blandade sallatsblad

8 små tomater

1 rödlök

1 paprika i valfri färg

½ gurka

½ kruka basilika, bladen

ett par kvistar gräslök

olivolja eller smör

salt och svartpeppar

 

Örtkräm

2 dl majonnäs, köp färdig eller gör egen

1 dl crème fraiche

2 msk färskpressad citronsaft

1 vitlöksklyfta

½ kruka basilika, bladen

¼ röd chilipeppar, med eller utan kärnor

salt och svartpeppar

 

Majonnäs

4 äggulor

2 tsk dijonsenap

1 ½ msk rödvinsvinäger

1 nypa strösocker

5 dl rapsolja

1 skvätt citronsaft

salt och vitpeppar

 

Skölj alla grönsaker. Dela tomaterna, strimla rödlöken, paprikan och gurkan. Skär upp brödet, smöra det och bred på hälften av örtkrämen. Fördela alla grönsaker över bottendelen.

Krydda ryggbiffsskivorna med salt och peppar. Grilla köttet med lite olivolja på tills det är lätt rosa inuti, eller tillaga det i en stekpanna med mycket smör. Strimla köttet och sprid ut det över smörgåsen. Toppa med örter, lägg på brödlocket och skär upp i portionsbitar. Servera med resten av örtkrämen.

Örtkräm: Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

Majonnäs: Rör ihop äggulorna med senapen, vinägern och sockret under hysterisk vispning (använd gärna en elvisp), häll oljan i en tunn stråle ned i äggulorna tills det har blivit en tjock och fluffig majonnäs. Smaka av med en skvätt citronsaft, salt och vitpeppar. Majonnäsen håller sig i kylskåpet 7–10 dagar.

 

Chokladpaj med jordgubbar

Närmare chokladhimlen än så här kommer man inte.

 

8–10 bitar

Pajskal

150 g kallt smör

2 ½ dl vetemjöl

½ dl kakao

2 msk strösocker

ev 2 msk kallt vatten

 

Fyllning

200 g mörk choklad

3 dl vispgrädde

2–3 tsk strösocker

1 nypa salt

2 ägg

250 g jordgubbar till garnering

 

Pajskal: Sätt ugnen på 180°C. Nyp ihop smör, mjöl, kakao och socker till en slät och fin pajdeg. Tillsätt eventuellt ett par matskedar kallt vatten. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga pajskalet och täck kanter och botten med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Fyllning: Finhacka den mörka chokladen. Koka upp grädde tillsammans med socker och vispa i den hackade chokladen. Tillsätt salt och rör fyllningen slät. Låt smeten svalna en aning och vispa sedan i äggen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen, cirka 25–30 minuter. Låt pajen kallna i kylskåpet före servering. Garnera med jordgubbar och servera gärna glass eller vispad grädde till.

2012-08-02

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies