Dela artikel

KBT på flera språk

Språken får Santé IM Hälsokonsult att sticka ut. Som utbildad psykoterapeut och kurator vägleder Ingrid Marongiu sina klienter med hjälp av kognitiv beteendeterapi. En terapi som kan erbjudas på såväl svenska som italienska, franska, spanska och engelska.

Forskning visar att KBT är en metod som ger synliga resultat på en relativt begränsad tid. Självfallet beror det helt på vad klienten har för historia, men överlag kan man säga att KBT handlar om att kännas vid det förflutna men inte älta det. I stället hittar vi redskap för att må bättre i det liv vi lever i dag, berättar Ingrid Marongiu som driver Santé IM Hälsokonsult.

Vid sidan om den egna verksamheten arbetar Ingrid Marongiu även som psykoterapeut och kurator på en vårdcentral. I sitt arbete hjälper hon klienter med allt från depressioner och ångesttillstånd till relationsproblem och familjerådgivning.

Min uppgift är att stärka och vägleda personen. En stor anledning till att vi mår dåligt handlar om att man har en kritisk läggning och ser det fem procent negativa i sitt liv i stället för allt det andra som är bra. Det fina är att en sådan inställning kan förändas!

Ångest kan ofta kopplas till rena fantasier – att man låser sig vid farhågor som ”tänk om det värsta händer” fast man egentligen inte vet vad som kommer att ske. Här kan mindfulnessträning vara en effektiv metod för att komma till bukt med sin tillvaro. Det är enligt Ingrid Marongiu ett verkningsfullt sätt att få kontroll över sitt sinne.

– Som terapeut använder jag hela min kompetens och livserfarenhet när jag träffar mina klienter. Tack vare mina språkkunskaper har jag möjlighet att ta emot patienter från många olika kulturer. Det är otroligt givande, jag känner mig privilegierad som får arbeta med detta!

2013-08-27