141033w-restaurangPeking
141033w-restaurangPeking1
141033w-restaurangPeking
141033w-restaurangPeking1

Kinesisk mat lagad med kärlek

Med enbart färska råvaror och mat som lagas när den ska ätas är Restaurang Peking i Tyresö unika i sitt slag. Dagligen erbjuds en buffé med åtta varmrätter, varav en alltid är svensk husmanskost. Blandningen gör att restaurangen har många stamkunder.

– Vi lever i stort sett på våra stamkunder. De flesta bor i området och många, särskilt barnfamiljer, köper med sig mat hem från oss. Men det kommer även en hel del gäster utifrån som åker hit för att äta lunch, berättar Ling Chen som driver Restaurang Peking tillsammans med sin make Haidong Xia i Tyresö utanför Stockholm.


Hon kom till Sverige från Kina för 20 år sedan. Tre år senare kom maken som länge arbetat i restaurangbranschen, bland annat på sin brors restaurang i Tyskland. Ganska snart bestämdes därför att paret skulle öppna den första asiatiska restaurangen i Tyresö.
   – Vi hittade lokalen som tidigare hade varit både pizzeria och italiensk restaurang. Vi ändrade konceptet helt och har ända sedan start satsat på kinamat och svensk husmanskost, lagad av en svensk kock, förklarar Ling.


Varje dag serveras en lunchbuffé med åtta varmrätter varav tre är friterade, fyra är wokade och en är svensk husmanskost som köttbullar, pyttipanna eller fläsk. Därtill finns runt 90 rätter på à la cartemenyn.
   – Där säljer vi mest av den kinesiska specialmenyn med rätter som Pekinganka, Pekingbiff och Gong Bao, som görs av oxfilé och liksom de andra är tillagade i varm järnpanna. All mat tillagas av färska råvaror och görs direkt på beställning. Som på andra kinarestauranger är maten dessutom anpassad till svenskar.
   – Om vi skulle laga den som vi gör i Kina skulle ni inte tycka om den. Den enda rätten som vi gör exakt på samma sätt som vi själva äter är dumplings, förklarar Ling.


Sedan tre år tillbaka driver hon tillsammans med sin bror även en likadan restaurang i Älta. Maten är i stort sett densamma plus att det där även finns sushi på menyn. Båda restaurangerna är populära platser för firanden av olika slag och särskilt mors dag har blivit en stor dag för många Tyresöbor att äta kinamat.
   – Det är den bästa dagen på året, då har vi alltid fullbokat och vi ger en ros till alla mödrar som kommer hit, säger Haidong, som även är vd för det kinesiska företagsförbundet i Sverige.

   Han tillägger att många även brukar kommentera de stora portionerna och de billiga priserna.
   – Vi har inte ändrat priserna på sju år, vi kanske borde göra det, men menyerna är gjorda i Kina och det är för mycket jobb att göra om dem, säger han och skrattar.

2014-09-30
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies