Dela artikel

Kocken som också blev handlare

Handlar’n i Dvärsätt i Krokom har varit nominerad till Årets guldstjärna av Krokoms kommun. Föga förvånande för butiken som har en kompletterande restaurang och minst sagt är mycket mer än en vanlig Handlar’n-butik. Nu har man dessutom ökat öppettider och sortiment.

Handlar’n i Dvärsätts ägare Mats Torne Persson arbetade ursprungligen som kock på restaurang Onkel Adam under nästan sju år, ett hårt arbete som innebar tidiga mornar och arbetspass som slutade mitt i natten. Efter detta följde lite andra småjobb, FN-tjänst i Libanon och nyckelfärdiga inredningskoncept. År 2008 var det dags att bli egenföretagare. Mats Torne Persson valde att ta Handlar’n i Dvärsätt under sina vingar, och har gjort ett kreativt jobb med verksamheten.

Här finns dels ett vanligt livsmedelssortiment som är kantat av egenproducerad honung, te från världens alla hörn, mössor, närodlat och närproducerat, dels restaurang där kunden kan avnjuta paj, sallad, grillat och pizza. Och gott är det, för hit väljer folk att återkomma gång på gång. Verksamheten har också en cateringdel, som har gjort succé endast med mun till mun-metoden.
   – Kunden får uppdukat snyggt på fat och gästerna kan komma och hämta allt. Det är buffé med kyckling, kött, sallad och frukt, beskriver Mats Torne Persson som även arrangerar golftävlingen Masters och har försett både världscupsdeltagarna i skidskytte och hela världscupen i skidåkning med mat.


Det senare – att se till att cirka 2 000 personer fick tillräckligt med mat och energi under evenemanget – var en utmaning som han rodde i hamn med bravur och gärna gör igen.
Mats Torne Persson slutar aldrig att utveckla Handlar’n. Nästa dröm är att bygga ut, ha bar och ett kök som ses från alla håll.
   – Folk ska se dem som lagar mat!


Och bra mat, förstås. Någon taverna eller digital matlagning blir det aldrig, det lovar han.

2015-08-24