Sädesslagen som används till mjölet odlas på Helge och Marianne Berglunds lantgård och mals i familjens egen gårdskvarn.
– Att vi odlar, maler och bakar är unikt i Sverige, säger Helge som bara känner till en annan producent som arbetar på samma sätt.
Stenmalet mjöl bevarar cirka 90 procent av sädens skal och grodd vilket resulterar i ett fiberrikt och hälsosamt mjöl som behåller både vitaminer och mineraler.
– Mjölet blir inte vitt och passar inte till kanelbullar. Därför maler vi även en del av säden i en annan typ av kvarn som ger ett vitare mjöl med annan struktur, förklarar Helge.
De egenproducerade mjölsorterna säljs i butiken som ligger i anslutning till caféet.
– Mjöl som du köper i affären innehåller mjölförbättringsmedel som till exempel askorbinsyra. Men vårt mjöl, som alltid nymalet, innehåller inga tillsatser som helst, berättar Helge.
På caféet finns bland annat fikabröd, surdegsbröd och färdiga smörgåsar – allt bakat på plats. På onsdagar serveras Berglunds populära sopplunch.
– Vår son är kock och han driver verksamheten tillsammans med tre anställda, säger Helge som själv är över 70 år och till viss del pensionerad.
– Men det är fortfarande jag som har huvudansvaret för mjölproduktionen, skrattar han.
Berglunds var mycket tidigt ute med sitt Kravmärkta och stenmalda mjöl. Försäljningen var länge liten och familjen fick därför kämpa för att klara av att hålla verksamheten igång.
– Nu har tiden hunnit ikapp och vi har två kvarnar för att klara av att producera i takt med efterfrågan, säger Helge som med all rätt är stolt över sitt och hustruns livsverk.