Läkemedelsutveckling i tidiga projekt
Läkemedelsbranschen har förändrats mycket de senaste åren. Stora bolag har lagt ner delar av sina verksamheter eller krympt sina forsknings- och utvecklingsavdelningar. I stället söks projekt hos externa bolag som sedan kan köpas och drivas vidare i större skala. Sprint Bioscience AB startade sin verksamhet helt rätt i tiden.
– Det finns i dag en stor marknad för tidiga läkemedelsprojekt som är redo att gå in i kliniska studier. Vi ligger helt rätt i tiden med våra projekt och har bra kontakter med flera av de stora läkemedelsbolagen, berättar Anne-Marie Wenthzel, ansvarig för sälj och marknad hos Sprint Bioscience.
Företaget grundades 2009 av fem entreprenörer som alla kom från stora läkemedelsbolag. Anledningen var att de ville pröva sina vingar och arbeta på ett nytt, mer effektivt arbetssätt än det typiskt tungrodda som ofta är fallet i de stora bolagen.
– Vi fick ganska snabbt in riskkapital från Första Entreprenörsfonden och Almi Invest och vi började vår verksamhet med att både utföra serviceuppdrag och att utveckla egna läkemedelsprojekt. I dag ligger all fokus på det senaste. Vi startar projekt som vi sedan säljer eller presenterar som samarbeten för de större läkemedelsbolagen, förklarar Anders Åberg, företagets vd och en av de fem grundarna.
Verksamhetens fokus ligger på utveckling av läkemedel för behandling av cancer. Man håller till i Greenhouse Labs på KTH Campus, lokaler som hör till Kemiskolan och där kemiföretag av olika slag kan bedriva sina laborativa verksamheter under uppstartstiden.
– Det kan vara svårt att hitta lokaler som uppfyller kraven på ventilation för att få bedriva den typen av laborativ verksamhet. De här lokalerna har företag i branschen möjlighet att hyra i några år under sin uppbyggnad för att se om det sedan är värt att satsa på eget, förklarar Anders.
Att driva ett mindre bolag av den här karaktären är något både Anders och Anne-Marie trivs mycket bra med. Här har samtliga i personalen lång erfarenhet och varje individ bidrar dagligen till att driva verksamheten framåt på ett sätt som skiljer sig stort från de stora läkemedelsföretagen
– Vi har nått riktigt långt på de åren vi har varit verksamma och är välkända inom vårt gebit. Det är roligt att få vara med i ett bolag som är så ungt som detta och att sätta det på kartan, menar Anne-Marie och får medhåll av Anders.
– Sannolikheten att få vara med och utveckla ett färdigt läkemedel på ett stort bolag är minimal, det är större chans i ett litet bolag som vårt och det är den biten som driver mig.
2014-09-12
Dela artikel