Ägarna av Länna Bruk Restaurang heter Nikos Chatziconstantinou och Antonio Zialouis och precis som deras namn antyder är de härstammar de från Grekland. I november 2011 slog de upp portarna för restaurangen.
– Invigningen föregicks av flera månaders hårt renoveringsarbete. Lokalen var i stort sett inte mer än en lagerlokal när vi tog över den, säger Nikos.
Resultatet av deras slit är inget annat än enastående. Både utemiljön och restaurangens interiör är vackert inredda i grekisk stil.
– För den rätta känslan har vi importerat allt byggnadsmaterial från Grekland och även anlitat grekiska snickare, säger han.
Att ta sig till Länna Bruk från Uppsala är enkelt, både kommunalt och med bil.
– Det är nära till busshållplatsen och bussarna in till Uppsala går ofta, berättar Nikos.
Järnvägslinjen mellan Lenna station och Uppsala invigdes så tidigt som 1876. Linjen har rullat som museijärnväg sedan 1976 och det är en speciell upplevelse att följa med på den 33 km långa turen mellan Uppsala och Länna-Faringe. Ett stopp på vägen för en måltid på Länna Bruk passar alldeles utmärkt.
I den gamla järnbruksorten Länna finns än i dag mycket att se och göra. I närheten av Länna Bruk Restaurang ligger Lännabadet vid Drevviken, som sommartid är ett populärt utflyktsmål. Här finns endast en mindre kiosk som Nikos gärna vill inleda ett samarbete med.
– Jag är ganska säker på att folk vill äta annat än bara en varmkorv och därför hoppas jag kunna leverera varm mat till kiosken på badplatsen. Även picknickkorgar för förtäring på stranden står på listan med tänkbara utvecklingsmöjligheter, säger Nikos.
Nikos och Antonio är drivna entreprenörer ut i fingerspetsarna. De vill sätta Länna Bruk på kartan och är stolta över att kunna erbjuda lokalbefolkning och tillresta mat och stämning av hög kvalitet.
– Många av våra kunder är återkommande och de flesta har hört talas om oss via vänner och bekanta.
Till skillnad från de grekiska restaurangerna i Uppsala har man på Länna Bruk möjlighet att erbjuda en mer genuin grekisk matupplevelse. På den stora altanen finns både en öppen spis och en kolgrill - ett måste i den grekiska matkulturen. Många trogna Greklandsresenärer kommer till restaurangen för att få njuta av sitt älskade Grekland i Sverige.
– Vi är en av få restauranger i Uppland som helgrillar lamm vilket många längtar efter att äta, förklarar Nikos.
För gäster som har svårt att välja ur den generösa menyn finns en tallrik med fyra kötträtter med tillbehör som Nikos gärna rekommenderar.
– Vi ställer fatet mitt på bordet och så delar sällskapet på rätterna, säger han och tillägger att det är ett trevligt sätt att äta en gemensam måltid på.
Unikt för Länna Bruk Restaurang är även det egenproducerade vinet som tillverkas av druvor från egna grekiska vingårdar.
– Vi använder druvor av sorterna Cabernet, Merlot och Syrah och vinet är mycket välbalanserat och milt med en viss strävhet, berättar Nikos.
Till hösten kommer restaurangens vinfabrik stå färdig och i och med detta kommer vinet att kunna avnjutas på restauranger i Uppsala och Stockholm.
Restaurangens vinkällare är något alldeles extra och inom kort hoppas herrarna kunna erbjuda paket bestående av vinprovning, mat samt guidad tur i vinkällaren och på området.
Ytterligare planer inkluderar övernattningsmöjligheter.
– Vi är snart färdiga med renoveringen av den gamla smedjan härintill och i den ska det finnas mysiga rum för övernattning, avslutar Nikos.