Dela artikel

Lapplands unika smaker

Essense of Lapland vill förmedla en känsla och kunskap om hur underbart det är i Sveriges allra nordligaste delar. Med sång, bilder, berättelser och kulinariska upplevelser av traktens smaker förmedlas Lapplands innersta kvaliteter till både turister och ortsbor runtom i Norrbotten.


Som inflyttad men mångårig jokkmokksbo ser Eva Gunnare Lappland på sitt alldeles eget unika vis. Det här är hennes värld, ofta snubblar hon över något nytt som en lapplandsbo sedan barnsben tar för givet. Det var när hon gick en utbildning i samisk matkultur som hon fick lust att experimentera med alla de smaker som finns i den lappländska naturen. Resultatet är Essense of Laplands kärnverksamhet – smakföreställningar som blandar sång, historier, bildmaterial och smakupplevelser.
– Mat innehåller allt! Både vår kultur och våra minnen finns så starkt förankrade i maten och det är just det kulinariska inslaget som gör min föreställning unik, säger Eva Gunnare. Jag har alltid fascinerats av smaker och blev inspirerad av att placera Lapplands fantastiska råvaror i ett nytt sammanhang.
När Eva förmedlar sin tolkning av Lappland bjuds gästerna exempelvis på granskottsdipp, älggräsdricka, björksav, kvannebakelse och skvattramgravat renkött.
– Vi har en så ren natur här uppe och de vilda örter som finns tillgängliga i markerna kan användas på många inspirerande sätt, något jag gärna lär ut genom kurser och guidningar.
Många av Essense of Laplands kunder är företag och Eva kommer gärna ut till deras lokaler. Ibland har hon anlitats som ”förrätt” – i stället för förrättstallriken bjuder Eva på sina smakbitar. För lokalbefolkningen fungerar hennes föreställning som en ögonöppnare medan turisterna får en första inblick i denna unika del av Sverige.
– Lappland är inte bara strapatser med hundspann och andra äventyrsaktiviteter. Här finns ett landskap fullt av sinnesrika upplevelser att ta del av.


Foto: Lennart Jönsson & Eva Gunnare

2013-04-10