Dela artikel

Levererar bilderna du vill ha

För åtta år sedan stod Ivan da Silva mellan jobb. Utan någon större kameraerfarenhet bestämde han sig för att satsa på fotograferandet. ”Jag köpte en kamera som jag lekte mig fram med. Jag fann att jag hade en viss talang för foto och i dag lever jag helt och hållet på fotograferandet”, säger Ivan.

Genom att vara lättillgänglig, ha goda kontakter och hela tiden vilja utveckla sig har Ivan da Silva gått från att vara nybörjare till att jobba i proffsfotosegmentet med en bred kundkrets både i Sverige och utomlands. Han är publicerad i många av de stora svenska tidningarna och har plåtat de flesta kändisarna, även en mängd internationella namn som Tom Cruise och Dolph Lundgren. När Tom Cruise gjorde sitt senaste besök i Sverige var Ivan Da Silva den enda som fick följa stjärnan under hela vistelsen.

– Jag gör allt med hjärta och kärleken till konsten. På så sätt levererar jag den känsla som kunden önskar, oavsett vad det är. Jag har många bra kontakter som ger mig arbete och som hjälper mig att nå nya mål, både som fotograf och människa. Mitt mål är att inspirera andra, säger Ivan som tycker det är viktigt att vara ödmjuk och tacksam för alla människor som hjälpt honom på vägen.

I hans liv finns inga ”vanliga” arbetsdagar. Ena dagen är det dokumentärfotografering, andra pressbilder följt av miljöfoton från exempelvis en fabrikslokal i Rom. Han gör även modeplåtningar i studio, bröllopsbilder och porträtt.
– Arbetstempot är ständigt högt och det är också en del av tjusningen med arbetet, säger han.

Ivan är övertygad om att hans självkänsla i kombination med sin fototalang och öga för vad som är en bra bild har varit en avgörande faktor till hans framgångar.
– Att hitta kontakterna och att marknadsföra sig är den svåra biten, men det är också utvecklande, inspirerande och kul! Jag är väldigt bred i mitt kunnande och gillar variationer.
Framtiden ser Ivan fram emot med entusiasm, där målet är att fortsätta utvecklas med ännu mer arbete utomlands.

2013-08-27