Sedan 2021 har Panthip Petterson drivit Rimlay thai, en älskad thairestaurang i Nacka strand. “Rimlay betyder ‘vid havet’ på thailändska, så jag tyckte att namnet passade perfekt”, förklarar hon när vi ses på restaurangen. Rimlay thai har kanske bara haft öppet i tre år, men Pan har tillbringat nästan tre årtionden i restaurangbranschen.
Tretton år med egna restauranger
För tretton år sedan öppnade hon sin första egna restaurang i Nacka tillsammans med en kollega. “Det var som ett hål i väggen”, skrattar hon när hon beskriver take away-kiosken som snabbt blev populär bland Nackaborna. Dessförinnan hade hon tillbringat elva år i köket på en traditionell thailändsk restaurang i Vasastan. Men hennes resa började i disken, bara tre månader efter att hon kommit till Sverige år 1995.
Först fick jag jobb i disken på Koh Phangan, sedan jobbade jag som servitör när jag lärt mig svenska. Efter det hamnade jag i köket och började lära mig mer och mer om hur man lagar traditionell thailändska mat med traditionella råvaror och kryddor. Till sist ville jag gå vidare och öppna mitt eget ställe.

Thaimat på riktigt
Just värnandet om det traditionella thailändska köket är något som Pan fortfarande brinner för. På Rimlay thai håller hon hårt i att rätterna hon serverar ska vara autentiska och ge en sann bild av hur mat från Thailand smakar.
- Maten vi serverar här är precis som thaimat är på riktigt i Thailand, förklarar hon. Vi gör inga försvenskade varianter eller fusionrätter, utan vi lagar precis som vi lagar hemma – det är på riktigt!

Gäster från när och fjärran
Det råder inga tvivel om att det är en modell som fungerar. Till restaurangen kommer en strid ström av besökare, både stamgäster och nykomlingar. Många är förstås lokalbor från Nacka som ätit hos Pan sedan hon öppnade sin första restaurang för tretton år sedan. Men många åker också långt från andra delar av Stockholm för att äta vad de kallar stans bästa thaimat.
Råvarorna är hemligheten
Hemligheten bakom Rimlay thais framgångar är inte minst råvarorna.
- Det är råvarorna du ska satsa på om du vill lyckas som restaurangägare, förklarar Pan.
Har man bara rätt råvaror och vet hur man behandlar dem kan man nå hur långt som helst. Det är en stor del av förklaringen till att Rimlay thai blivit så framgångsrik.
Jag har funnits här länge och folk här i Nacka vet att jag kan thaimat och att jag lagar god mat med bästa tänkbara råvaror.
