Dela artikel

Liten skola, stora möjligheter

Grennaskolan ligger i vackra och idylliska Gränna. Riksinternatet tar emot elever från hela världen, vilket gör att eleverna får ett stort internationellt nätverk.

Grennaskolan har funnits i över femtio år och startades ursprungligen av Stockholms universitet. I dag är Jönköpings kommun ägare till riksinternatet, som bedriver högstadium och gymnasium. Skolan har en stor internationell prägel, som gör eleverna väl förberedda för fortsatta studier runt om i världen.

För gymnasiet kan eleverna välja bland två olika studieförberedande program som ges på svenska; det naturvetenskapliga och det samhällsvetenskapliga. För elever som önskar ett helt internationellt gymnasieprogram finns IB-programmet där samtliga kurser ges på engelska.

Små klasser och hög lärartäthet
Utmärkande för skolan är den höga akademiska prägeln och lärartätheten. En stor andel behöriga lärare undervisar små klasser, som består av mellan tio och tjugo elever. Det ger eleverna stort inflytande över utbildningen. Biträdande rektor, Stefan Brolin, förklarar att småskaligheten tillåter snabba beslut.
   – Varje år kommer skolan i topp i betygsstatistiken, vilket tyder på att eleverna har de rätta kunskaperna.
   Skolan satsar mycket på läxhjälp och varje vecka finns alla lärare tillgängliga för extra stöd.

Vänner för livet
Många av eleverna bor på skolans internat. Det finns fyra elevhem med femton till tjugo personer i varje. Två hem är för flickor och två hem är för pojkar. Elevhemföreståndarna bemannar elevhemmen även på natten. Det känns som en stor familj och många av eleverna får vänner för livet, de behåller bland annat kontakten genom Grennaskolans Föredettingförening.

Skolans fritidsledare anordnar olika typer av aktiviteter. Rodd och seglig är väldigt populärt, liksom att delta i skolmusikalen, som sätts upp varje år. 


Foto: Anna Hållams

2014-11-20