Lokalproducerad potatis från Dalarna
Närproducerad mat blir både vanligare och alltmer populärt. På Leksandspotatis Olhansgården AB i Dalarna säljs potatisen i stort sett uteslutande till lokala butiker och ortsbor. ”Vi levererar direkt till butiker i området mellan Rättvik och Borlänge”, säger Beata Olhans, som driver företaget tillsammans med sin man Lars-Åke.
– Det ligger i tiden att köpa lokalproducerade råvaror och det gör att transporterna minskar, vilket är bättre för miljön. Våra kunder vill ha kvalitet och service, och det ger vi dem, säger Beata Olhans.
Potatisåret börjar med att jorden plöjs under hösten. Därefter körs en specialfräs över marken för att bilda fåror och kupor som potatisen ska sättas i. När sättaren planterar potatisen i jorden kommer samtidigt en avvägd mängd gödning med.
– Vi analyserar jorden innan vi sätter potatisen för att se vilka ämnen som behöver tillföras för att få en så bra skörd som möjligt. När potatisen väl är i jorden låter vi den vara ett tag innan det är dags att kupa den igen för att den inte ska nås av solens strålar och bli grön och därmed giftig, berättar Lars-Åke.
Han förklarar att det är den mörkgröna färgen som är farlig och inte den ljusgröna som kan bildas när potatisen ligger för ljust i butik.
Det var Lars-Åkes mamma som startade odlingen på gården. Hon kom från en familj som drev handelsträdgård och startade både potatis- och spannmålsodling. När sonen och hans fru tog över för 25 år sedan fortsatte de i samma spår fram tills för bara något år sedan då de bestämde sig för att satsa på bara potatis.
– Vi har länge samarbetat med andra liknande aktörer i området. När vi beslutade oss för att sluta med spannmål tog de över vår produktion samtidigt som de i sin tur slutade med potatis och överlät den biten till oss, berättar Beata.
Den första potatisen går att skörda först i slutet av juli, till skillnad från de odlare som är verksamma längre söderut som får den får den första färdiga råvaran lagom till midsommar. Potatisen som ska lagras inför vintern ligger kvar i jorden fram till i mitten av september.
– Den sorten brukar vi blasta av innan vi tar upp den. Ofta angrips bladen av mögel som är viktigt att göra allt för att skydda potatisen ifrån, därför måste vi spruta blasten med ett speciellt medel. När det väl är dags att ta upp potatisen har vi bara några veckor på oss innan frosten börjar komma och förstör skörden, säger Lars-Åke och berättar att de under förra året hade vi en skörd på 1 569 ton jämfört med det normala som brukar ligga runt 1 000 ton.
2014-09-26
Dela artikel