Dela artikel

Gedigen erfarenhet av synteknik

I Växjö ligger företaget LVI, Low Vision International AB som har drygt 40 års erfarenhet av att ta fram produkter för synskadade. Här ryms hela värdekedjan med utveckling, produktion, försäljning och support.

På LVI International möter vi Erik Bondemark som har en bakgrund som civilingenjör. Han är VD på företaget och har funnits med sedan 2009. LVI arbetar med att ta fram smarta apparater som läskameror och läsmaskiner som hjälper synskadade i vardagen.


– All utveckling och tillverkning sker i egen regi i Växjö. I dag är företaget internationellt med sex olika säljbolag och ett distributörsnätverk spridda i ett 20-tal länder, säger Erik.


173048 LVI3


Ungefär 80 procent av försäljningen sker på export till bland annat USA, Tyskland och Frankrike. Produkterna är smarta och många av dem interagerar med olika datorlösningar och externa mjukvaror. Det är kunderna som styr vad som ska tas fram och hur produkterna kan vidareutvecklas för att smälta ihop med alla andra informationsprocesser som finns i dag. Allt som säljs från LVI, menar Erik ska ge enkelhet, vara intelligent och ge högt värde för pengarna.


– Vi säljer premiumprodukter i världsklass och har till exempel oslagbar bildskärpa och mjukvarulösningar, vilket är stor fördel för den som är svagsynt. Vi har också satsat på ett eget utbildningssystem som heter LVI Academy där brukare, synpedagoger och andra förmedlas information de behöver om vad vi faktiskt kan göra för dem, säger Erik och tillägger:


– Största delen av vår tillverkning säljs via upphandling och långfristiga avtal och då är det bra att förmedla att det är stor skillnad på kvalité mellan olika läskamror. Vi ger kvalité i alla led och det blir vinnande koncept för brukarna, skattebetalarna och oss. 

2017-05-24