Breda¨ngsmusteri_11Breda¨ngsmusteri_9Breda¨ngsmusteri_7Breda¨ngsmusteri_6Breda¨ngsmusteri_2Breda¨ngsmusteri_3

Mästare på must - började med fyra äppelträd

Must smakar olika beroende på vilka äpplesorter det handlar om och var äpplena odlats. En exklusiv dryck med varierande smakkaraktär påpekar Samuel Dahlör, som på kort tid blivit en prisbelönt innovatör Han började med fyra äppelträd 2011. Idag mustar han fyra dagar i veckan!

Det var inte många som kunde tänka sig att Bredängs gård, vackert belägen i Blekinges havsband, skulle utvecklas till att bli ett musteri med nytänk. Allra minst Samuel själv.


I lumpen lärde han sig kockyrket och att köra lastbil. Därefter jobbades det som lastbilschaufför under flera år samtidigt som han ryckte in som kökschef vid några större ungdomsläger med ansvar för utspisningen av upp till 500 personer. Erfarenheten från detta tillsammans med en utbildning till storkökstekniker har varit till stor fördel när han planerat och byggt upp musteriet.


Fyra äppelträd gav rekordskörd

Hur kom det sig då att han började med must? Jo, han och hans dåvarande fru tog 2011 över släktgården och bosatte sig nära havet i Blekinge. På gården fanns fyra väldigt gamla äppelträd som detta år gav en enorm skörd av frukt. Varför inte ta vara på den fina frukten på något sätt; äta upp den skulle de inte hinna. Samuel läste på om must, byggde en kvarn och press, och lyckades pressa fram 500 liter dryck! Det visade sig vara en succé. 2014 öppnades de egenhändigt renoverade lokalerna upp för mustning med ny, egenbyggd utrustning.
Mustar fyra dagar i veckan

Idag har Samuel 45 äppelträd och mustar fyra dagar i veckan i sitt musteri.


Tidigare kallades nära och kära in som arbetskraft men sedan hösten 2019 är det anställd och inhyrd personal som, tillsammans med Samuel, står för arbetskraften under högsäsong. Sex olika sorters must lanserats hittills och fler är på gång. Som företagsnamnet antyder är alkoholhaltig cider under utveckling. 14 av träden är speciella cideräppelträd och 30 av äppelträden bär ett rött äpple, Tickled Pink, som ger en illröd, klar must.


– Varje äppelsort är unik både i smak, konsistens och utseende.


Den egna odlingen räcker inte för att producera musten som behövs för den ständigt ökande försäljningen och därför köps äpplen in av andra yrkesodlare i regionen.Ett riktigt hantverk

Att musta äpplen är verkligen ett hantverk, fastslår Samuel.


– Jag är hela tiden med och känner på äppelmassan som kommer ut ur kvarnen. Utefter om den är mjölig eller fast bestämmer jag hur hårt jag skall pressa den. Det handlar hela tiden om att justera pressen och kvarnen för att få fram den allra bästa musten. Nu kör vi igenom 2,5 ton äpplen per dag och jag känner på så gott som all äppelmassa, så visst blir detta ett mycket personligt hantverk, menar han.


Förra året, 2020, började Samuel experimentera med specialmust. Först ut var en mix av äpple och morot. Han lyckades skapa en must med en härlig sötma, mjuk och fruktig. Nästa variant är synnerligen ”het” just nu; äpple och ingefära.

Detta är dock inte en shot, utan snarare en måltidsdryck med mild hetta, tillägger han.


Senaste planen är att sälja egentillverkad cider till restauranger och på sikt kommer den att finnas i Systembolagets sortiment.


– Något jag nu önskar är att få mer tid att produktutveckla must och cider till nya smaker, men det går så bra i övrigt att jag har haft fullt upp ändå!


Foto: Stina Felter
Läs mer...

2021-02-09

Webbplats
Em_Gigs for her_02

Vägen till jämställdhet och inkludering går genom ett sunt ledarskap

Artikel Gigs for her AB hjälper företag att sätta sin plattform för jämställdhet och inkludering, Genom att ge företag stöd i organisationsutveckling och genom att göra jämställda och inkluderande rekryteringar...
EM_alltibygg_07

Byggfirma som kan sköta hela byggprocessen

Artikel Hos Allt i 1 Bygg Huskvarna AB får kunderna en bekväm lösning för sitt byggprojekt. Här får de hjälp med alltifrån bygglovshandlingar och ritningar till uppförande med totalentreprenad.
  • BREDÄNGS MUSTERI & CIDERBRYGGERI
  • Tel: 0708-71 06 64
  • Bredäng 272A, 373 75 Jämjö
6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan.

EM_andrea_brandstrom_01

Andréa Brändström

Vinnare av Hela Sverige Bakar 2017.

EM_dennis-teknikmagasinet_04

Butikschef på Teknikmagasinet

Denis Manasiev Vukotic driver Teknikmagasinet mot nya framgångar!

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine