Dela artikel

Matlagningslyx med enkla knep

Vill du lära dig laga god, lyxig mat med enkla råvaror? Det är tanken bakom Rent A Chefs matlagningskurser. ”Man ska kunna gå till en butik och handla samma råvaror, för att kunna laga maten hemma”, säger grundaren Gunnar Frykfors.

Frykfors matlagningsbana började långt ifrån de finaste kockskolorna i några av Europas huvudstäder. I stället började han under sin studietid i Holland laga mat till studenter och lärare. Efter att ha jobbat som både servitör och kock på restauranger i såväl Holland som Belgien växte konceptet Rent A Chef fram.

Inledningsvis handlade konceptet om att Gunnar, helt enkelt, sålde sig själv som kock och lagade mat hemma hos folk. När flyttlasset gick tillbaka till Sverige och Stockholm tog det inte särskilt många år innan konceptet utvecklats.

Härliga smaker och recept
I dag sysslar företaget minst lika mycket med matlagningskurser som kockuthyrning.
   – Vi tycker att det är lite roligare att lära ut än att stå i ett kök och bara laga själv, säger grundaren.Vi vill kunna förmedla att matlagning inte är svårt. Det är de små knepen som gör den stora middagen.

Rent A Chefs kunder består till största delen av företag som använder kurserna för teambuilding och kick-off:er. Företaget anordnar även temakvällar för privatpersoner, som introduceras till nya spännande smaker.
   Oavsett om det handlar om ett företag eller privatpersoner är konceptet det samma.
   – Det ska vara hands on och lättsamt. Deltagarna kanske inte lägger upp maten lika snyggt som en kock, men det är inte grejen. Utan man ska ha roligt och skratta mycket tillsammans, säger Frykfors.

Lyx i all sin enkelhet
I dag bedrivs verksamheten i Stockholm, Göteborg och Malmö. I huvudstaden har teamet nyligen flyttat in till en stor matstudio på Östermalm. Rent a Chef har dessutom gott om partners runtom i landet, vilket gör att konceptet inte är geografiskt bundet.
   Efter en kurs hos Rent a Chef är huvudregeln att deltagarna ska hitta ingredienserna i vanliga matbutiker.
   – Vi trollar inte med dyra råvaror, utan gillar att jobba med till exempel en morot och göra häftiga grejer med den, jämfört med ett ostron, som är gott i sig själv. Man ska kunna gå till en butik och handla samma råvaror, för att kunna laga maten hemma. Vi lyxar till det med enkla råvaror helt enkelt.

2014-11-18