Dela artikel
Med ett brinnande spårintresse
Sven Andersson hade varit anställd på Banverket i tio år när han år 1999 bestämde sig för att starta AB SA Spårteknik. Företaget erbjuder svenska infrastrukturförvaltare spårbesiktning och rådgivning i anslutning till den.
För Sven Andersson är det här med järnvägsspår mer än ett jobb. Redan som 13-åring började han arbeta på museibanan mellan Uppsala och Faringe, sedan ägnades hela gymnasietiden åt byggnadsingenjörsstudier. Matematiktimmarna bjöd på en hel del utmaningar inom järnvägs- och spårområdet och när Sven Andersson tagit studenten blev han omgående anställd vid Banverket.
– Intresse ger kunskap. Jag är inte alltid bäst, men jag är bra, säger han.
När han utförde ett arbete åt Banverket blev han kallad för Falköga av en erfaren besiktningsman. Den där blicken för små detaljer och möjligheten att se sådant som andra vanligtvis missar, den har Sven Andersson.
När han startade AB SA Spårteknik fanns det mellan 800–900 tillstånd för spår. I dag har den siffran sjunkit till 350. Det är i själva verket inget annat än en kostnadsfråga. Det har införts en avgift för tillstånden och många drar sig för att betala den, framförallt om det handlar om en liten mängd spår.
– Dessutom har Green Cargo minskat på sin växling. Man kör inte det som vi kallar strövagnar utan kör systemtågsupplägg. Det innebär att en kund som bara tog in en vagn i månaden inte är lönsam för Green Cargo att köra, man tar bara in volymkunder, förklarar företagaren.
Sven Anderssons uppdrag med opartisk spårbesiktning och verksamhetsanpassad rådgivning rullar på. Kundkretsen består framförallt av industrier, hamnar och kommuner, från Malmö i söder till Luleå i norr. Han möter en mängd olika spårmiljöer och har den erfarenhet och kunskap som gör att han kan besiktiga och ge råd om kundens specifika spårmiljö.
2015-04-15