Dela artikel

Med livsmedelsbranschen i blodet

Ulf Davidson har livsmedelsbranschen i blodet. Handlaren på Ica Supermarket Brommaplan är fjärde generationens livsmedelshandlare i familjen Davidson så han vet hur en bra livsmedelsbutik ska skötas.

Redan i slutet av 1800-talet startade Ulf Davidsons mormors mor en livsmedelsbutik i småländska Högsby. På 1920-talet öppnade Ulfs mormor och morfar upp en butik i samma samhälle. Som om det inte vore nog drog Ulfs föräldrar även de i gång en butik såväl som en livsmedelsbuss som åkte runt på landsbygden och sålde matvaror till lokalbefolkningen.

Med denna bakgrund var det kanske inte så konstigt att Ulf hittade in på samma linje. Han gick en butiksledarutbildning och jobbade sedermera som butikschef i bland annat Malmö. År 1973 styrdes kosan till Västerås där Ica-karriären drog i gång. Efter ett par år som tjänsteman köpte Ulf en butik i Enköping.
   – Jag hade arbetat med butiker hela tiden. Det var liksom självklart på något sätt, säger Ulf Davidson.

Sex år efter butiksöppningen i Enköping fick Ulf ett erbjudande om att bli handlare på Ica Kvantum i Kungens Kurva. När Ica 1992 tog över Metrokedjan fick Ulf ännu ett erbjudande. Den här gången tog han över Ica Supermarket Brommaplan där han varit sedan dess – en butik som skiljer sig från många andra.
   – Vi har större andel fisk än de flesta andra. Faktum är att vi har större andel fisk här än vad svenska folket äter procentuellt, säger Ulf Davidson stolt.

I slutändan vet Ulf, som i princip jobbat i livsmedelsbranschen sedan han föddes, vad som gäller för att driva en framgångsrik butik.
   – Vi försöker att ge bästa möjliga service. Det gäller att aldrig göra avkall på kvalitet. Dessutom har jag har aldrig träffat en människa som tycker om att stå i kö, säger Ulf Davidson.

2015-06-08