Gränbyskolan i Uppsala har kommunens största upptagningsområde rent geografiskt. Hit kommer elever från hela trakten och flera accepterar att pendla till skolan för att få gå just här. Tidigare var skolan mest känd för sin idrottsprofil, men nya satsningar på bland annat IT lockar ännu fler elever. Anders skrattar nöjt åt utvecklingen och förklarar:
– Vi har en magnetisk kraft! Åker man så långt som en del elever gör varje dag måste det finnas kvalitet. Vi har till och med elever som lockar hit både andra och tredje syskonet eftersom de vet att vi är bra, säger han.
I dagsläget ligger personalstyrkan på runt 50 medarbetare som tillsammans lotsar drygt 390 ungdomar genom årskurserna sex till nio.
– Ordet ”lotsa” passar ovanligt bra i sammanhanget då skolans idé till stor del handlar om att samarbeta och nätverka. Eleverna uppmuntras i att sätta sina mål med studierna och att de på sikt själva ska klara av att se när de behöver satsa mer på det ena eller andra ämnet, säger Anders.
Skolan erbjuder i år surfplattor till alla elever i årskurs sex för att förbereda eleverna på ett framtida yrkesliv med IT som ett naturligt verktyg – en satsning som gynnar alla elever, inte bara de med mest behov av stöd, menar Anders.
Elev- och personalhälsa är en annan aspekt som skolan satt på agendan. När alla på skolan mår bra når man också de bästa resultaten. En av strategierna för att nå målet är att satsa på att skolan ska bli HBTQ-certifierad, vilket innebär ett tydligt inkluderande perspektiv och att alla ska känna sig välkomna.
Forskning visar att det viktigaste för en skola är dess pedagoger. Enligt Anders arbetar på Gränbyskolan riktigt skickliga lärare.
– Våra lärare visar engagemang och hjärta varje dag. De har höga förväntningar på varje elev och vill att alla ska lyckas och trivas.
Mest anmärkningsvärt är dock skolans personals högt ställda mål om att bli Sveriges bästa skola år 2020, en satsning som vi med spänning kommer att följa.