Granliden Mat & Vinhus är en självklar mötesplats för ortsborna i Storvik och var under åtskilliga år en lokal pizzeria. Men det har nuvarande ägarna Lena och Johan Glimmerbeck ändrat på. Granliden Mat & Vinhus trumfkort är i dag bredden och kvaliteten på meny, faktiskt är maten som serveras här så bra att den drar gäster från flera andra orter som Sandviken och Hofors.
Luncherna utgör en stor del av verksamheten och serveras under veckans alla dagar. Maten här görs från grunden och endast bästa möjliga råvaror är gott nog. Här finns även närproducerat och Kravmärkt kött på menyn från ekogården Karlsro Gård i Toretorp.
– Köttet smakar gudomligt som många uttrycker sig och tycker det är värt ett högre pris. Det är mest gäster utifrån som efterfrågar vårt goda kött. Vi kan inte ta det pris som vi egentligen skulle behöva göra, men det ligger i tiden och det känns bra att kunna erbjuda det. Faktiskt ganska många unnar sig det, säger Lena Glimmerbeck, som driver ytterligare en restaurang och även ägnar sig åt catering samt har olika planer för att utveckla den delen av verksamheten.
På Granlidens lunchmeny, som följer årstidernas primörer, finns något för alla. Från husmanskostälskaren till den som föredrar att äta en enklare sallad eller en rykande varm soppa. Hembakta kakor, frukt och karameller utgör crescendot på en lunch som piggar upp dagen.
Granliden Mat & Vinhus vet hur man gör lunch, punkt slut. I genomsnitt drygt 250 lunchgäster per dag talar sitt tydliga språk. Framför allt är det företag, lastbils- och busschaufförer som styr kosan mot Granliden Mat & Vinhus när det är lunchdags.
– Lunchen är vår stora grej och består av bra svensk husmanskost. Sedan har vi à la carte och pizza på kvällar och helger, berättar Lena Glimmerbeck.
Vill man äta à la carte bör man sikta på att vara på restaurangen onsdag till fredag mellan klockan fem och nio. Under helgerna öppnar man redan klockan tolv. Som middagsgäst kan man konstatera att även denna mat är lagad med matglädje och kärlek.
Här finns något för alla. Vegetarianen behöver inte bli besviken. Här förstår man att vegetariskt kan göras med finess och bjuder på grönsaksbiffar med vitlökskräm och grillad quornfilé. I övrigt kan gästerna avnjuta enklare rätter som nachotallrik och plocktallrik med försvinnande goda korvar, ostar, oliver och feferoni. Den senare som gjord för att serveras tillsammans med en kall öl.
En klassiker i form av panerad rödspätta med den obligatoriska remouladsåsen och kokt potatis finns också till mångas förtjusning. För den pastaglade finns tre olika rätter – klassisk carbonara, pasta chicken och pasta Granliden som innehåller både oxfilé och gorgonzolasås.
Här kan man till många finfisksmakares glädje den ädla konsten att laga till fisk. Det är inte alla som kan, men här smakar laxen, hälleflundran och rödingen som den ska och till och med ännu bättre. Kötträtterna bjuder på allt från kyckling-, fläsk- och lammytterfilé till wienerschnitzel och tournedos.
Granliden Mat & Vinhus byggdes redan 1924 och har sedan dess varit restaurang och pensionat. Makarna Glimmerbeck köpte stället 2004 strax efter att huset varit utsatt för en anlagd brand. Och lagom till november 2005 var det dessvärre dags igen.
– Det har varit tufft på grund av det. Även om min försäkring täckte det mesta var branden ett bakslag. Vi kostade på oss mycket när vi öppnade och fick lägga ut mera efter branden 2005, säger Lena Glimmerbeck.
Men mycket har hänt under de senaste tio åren och numera förser Granliden Mat & Vinhus med sin ytterligare restaurang även ett asylboende i Kungsgården med mat.
– Det blir lite annorlunda mat med tanke på att de flesta som bor på asylboendet inte äter fläskkött eller potatis som vi gör. Därför blir det anpassad svensk mat, förklarar Lena Glimmerbeck.
Under sommarmånaderna grillas det på terrassen hos Granliden Mat & Vinhus – ett populärt inslag vars minne lever kvar och värmer långt in i höstrusket och vinterkylan. Kvällarna kantas av olika teman, bland annat thailändskt och marockanskt. I samband med avslutningen brukar det även vara spontancruising och annat som förgyller kvällen lite extra.
Oavsett årstid firas helgerna och det görs med trubadur, karaoke och liveband – inslag som drar en bred publik. Faktum är att karaoken tilltalar allt från unga till äldre på 80 år.
– Lokala band och riktiga kändisar som Drängarna och rockabillyband drar mest, berättar Lena Glimmerbeck som i skrivande stund ännu inte bokat höstens artister men har en och annan överraskning med i planeringen.