131133_olioli2
131133_olioli1
131133_olioli3
131133_olioli2
131133_olioli1
131133_olioli3

Med smak för det goda

Delikatessimportören OliOli förser kvalitetsmedvetna restauranger, återförsäljare och privatpersoner med produkter med det lilla extra. OliOli nöjer sig endast med det bästa och handplockar genuina produkter från mindre gårdsproducenter i södra Europa. Grundare Mia Gustavsson garanterar ett beroendeframkallande, för de livsnjutare som provar företagets sortiment får räkna med att inte kunna gå tillbaka till gamla vanor.


Kombinationen av Mia Gustavssons stora matlagningsintresse och kärlek till olivolja och det sydeuropeiska köket har bidragit till det som är OliOli i dag. Det som började med en resa till Kölns gigantiska livsmedelmässa 2005 ledde till möte med bland annat Marqués de Valdueza – en av Spaniens främsta olivoljeproducenter. Trots konkurrens från större aktörer föll valet på Mia som svensk importör. Hon fick sitt exklusivitetskontrakt.
– Den glädjen! Innan hade jag suttit hemma och planerat och hoppats på ett samarbete med dem. Det var verkligen en lyckoträff att de kände likadant som jag, säger hon.

Sedan dess har sortimentet med en olivolja i det absoluta toppskiktet breddats till att i dag innefatta ett utbud av 300 olika produkter. Flingsalt, marmelader, honung, vinäger, kryddor och oliver i olika delikata och lyxiga utföranden. Varenda produkt är ett resultat av ett gediget hantverk och handplockad av Mia och hennes kompetenta nätverk. I genomsnitt gör hon cirka tio resor om året på jakt efter nya OliOli-tillskott.
– Den största beställningen från en och samma beställare jag hittills fått var på 6 500 olivoljeflaskor, vilket är enorma mängder för en liten importör som jag.

De kallpressade olivoljorna utgör fortfarande en stor plats av sortimentet och finns i en mängd olika utföranden.
– Olivolja är som vin, det finns många smaker och karaktärer, säger Mia och får något drömmande i blicken.
Hon menar att olivolja är en hel vetenskap. Det vittnar det faktum att OliOli håller i olivoljeprovningar. Och har man börjat botanisera bland de olika oljorna och provar något med lite mer kvalitet, då har man fått smak för det goda och svårt att gå tillbaka till oljan från livsmedelsbutiken. Det intygar Mia, som i samarbete med Buon Appetito också erbjuder italienska matlagningskurser för företag och privata sällskap.


Fyra fakta om oliver
Det finns över 900 olika olivsorter i Europa.
Olivolja trivs bäst i en temperatur på 12–18 grader Celsius.
Det krävs drygt 5–10 kilo oliver för att tillverka en liter olivolja.
Som omogen är oliven grön och skiftar färg till violett eller svart när den är helt mogen (gäller de allra flesta oliver).

2013-02-14
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies