Med smak för polska delikatesser
Polenspecialisten i Solna importerar polska specialiteter som delikatesskorvar och charkuterier med hög kötthalt, och i dag finns de representerade på ett 40-tal butiker runt om i Stockholm. Allt fler svenskar har fått upp ögonen för det bästa i matväg som Polen har att erbjuda.
De flesta produkter som Polenspecialisten erbjuder sina kunder är tillverkade enligt gamla metoder och utan större mängder konserveringsmedel. Kvalitet är ett ledord oavsett om det handlar om mer prisvärda alternativ eller äkta delikatesser.
– När vi startade hade vi en liten kundkrets som framför allt bestod av polacker som bodde i Sverige. De saknade de där produkterna som de vuxit upp med och som förut bara fanns i deras hemland, berättar Wojciech Frydrjca som driver Polenspecialisten.
– I dag däremot har allt fler fått upp ögonen för oss! Det känns väldigt roligt att så många svenskar kommit att uppskatta den polska maten. Till en början har vi polacker bjudit våra svenska vänner på smakprov och sedan har det rullat på.
Ute hos kunderna, i livsmedelsbutiken, är den så kallade ”Polenhyllan” populär och än så länge mer exotisk än exempelvis de asiatiska produkterna intill. Även om Polen ligger betydligt närmare Sverige än Asien har landet en matkultur som skiljer sig avsevärt från vår. I alla fall inom vissa uppenbara områden.
– Ta korvarna till exempel. När vi polacker talar om korv är det charkuteriprodukter med hög kötthalt. En vanlig svensk varmkorv är något helt annat. Den skulle aldrig kallas korv i Polen.
För företaget har det varit viktigt att täcka in bredden och hela tiden hålla en prisvärd nivå. Wojciech menar att bara för att det man erbjuder är specialimporterat och inte finns någon annan stans i landet betyder det inte att varorna är dyra.
– Nej, vi försöker täcka in hela bredden och låter kunderna smaka på det som finns i ett helt vanligt polskt skafferi. Genom att plocka in våra produkter i den svenska matkulturen kan spännande kombinationer uppstå!
Många av produkterna är färskvaror, vilket delvis kan förklaras av att de tillverkas enligt gamla recept. Några konstiga tillsatser syns inte till. Och för att leverera det bästa och färskaste åker transporterna från Polen till Stockholm varje vecka.
– Vår kundkrets är kräsen och medveten, konstaterar Wojciech. De har förväntningar som vi på Polenspecialisten helt klart lever upp till!
2014-06-16
Dela artikel