Bakom det hållbara instagramkontot Medveten i Stan finns Annika Sundin som också äger företaget Medveten Kommunikation. Hon har sin grund i projekt- och förändringsledning samt kommunikation, som hon jobbat med i tjugo år inom olika branscher. Hon jobbar dagligdags med företag som hon hjälper att bli mer hållbara. Hon brinner för att förbättra världen som hon beskriver det och hon har själv gjort en omställningsresa för att leva mer medvetet hållbart.
– Det började 2008 när jag var gravid. Då jag insåg hur fostret påverkas av det vi stoppar i oss och av de kemikalieblandningar som runt oss. Jag började ställa om maten och gick sedan vidare med område för område; hygienprodukter, konsumtion, städprodukter, transporter och sådant som inte syns – elaavtal och pensionssparande. Jag insåg att det är bråttom att ställa om, men också att det är roligt och härligt. Men omställningen gick alldeles för långsamt, så för drygt tre år sedan startade jag Medveten i stan. Jag visste att jag kunde dra nytta av min kunskap inom kommunikation och på så sätt få fler att vilja ställa om och samtidigt ställa krav på företag och systemet. Med kontot vill jag få bort alla myter om att det är svårt och dyrt att ställa om. Och så vill jag få fram att vi behöver bli många individer som gör tillräckligt mycket, inte några få som gör allt. Den största förändringen får vi till genom att vi får med oss fler, säger Annika.
Hållbara tips
Annika har ett holistisk synsätt på hållbarhet och menar att det handlar om hållbarhet både på det personliga planet och inom miljö och klimat. Allt hör ihop. En stor del som Annika själv har ändrat är sin konsumtion.
– Ungefär 80 procent av en produkts klimatavtryck tillkommer vid produktionen och därför är det viktigt att använda det som redan finns. Så istället för att vara konsument och köpa nytt, bli en cirkulent – byt, låna, hyr, dela, laga, upcykla samt sälj/köp second hand. Använd en sak eller ett plagg så länge du behöver – sedan cirkulera. Den bästa saken är saken som används.
Gällande mat rekommenderar Annika att man ska äta efter säsong och välja ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt. Att äta kött menar hon är okej ibland, men öka det gröna. Köp lagom - använd handlingslistor och se till att äta upp.
Välj klimatsmarta färdsätt
En annan viktig del ur ett hållbarhetsperspektiv är vilket färdsätt man väljer, där Annika slår ett slag för cykel.
– Det är ett fantastiskt sätt att ta sig fram, det ger noll utsläpp, man får (förhoppningsvis) frisk luft och motion samtidigt som det är gratis. Jag driver Cykeluppropet med två andra greenfluencers. Det handlar om att samhället måste göra det lätt att göra rätt. För många känns det osäkert att cykla och systemet måste göra det lätt för oss att ta cykeln. Andra hållbara resetips är att ta kollekivtrafik, samåka, byta ut fossilbilen mot elbil samt skippa flyget och ta tåget. Visionen med instagramkontot är att få så många som möjligt att hoppa på vakna upp och vilja förändra.
– Jag vill få fler personer att agera. Jag vill inte ha ett ”vanligt jobb” där jag bara gör saker, jag vill påverka på riktigt. Jag vill känna när jag avslutar jobbet för dagen att idag har jag gjort något viktigt, för en person eller för världen, avslutar Annika.