Dela artikel

God insyn ger ökad omsättning för krögare

Oavsett om man som krögare ska inventera sitt lager eller vill få en uppfattning om hur alkoholförsäljningen förhåller sig till den faktiska förbrukningen erbjuder Bevintel smarta och moderna lösningar. Det här är företaget som specialiserar sig på så kallade controllers, ett verktyg som hjälper krögaren att ta kontroll över utgifterna och spara stora summor pengar.

– En sak ska man ha klart för sig, Bevintel är ett företag med krögarbakgrund och vi vänder oss till krögare, säger Hussein Eriksson, ägare till Bevintel Uppland.
När man hör ord som controller väcker det lätt associationer till statliga kontroller, men det är inte alls det Bevintels tjänster handlar om.
– Nej, vi erbjuder i stället lösningar som ska underlätta för krögaren att få full insikt i sin verksamhet, förklarar Hussein.

Svinnet i restaurangbranschen kan vara omfattande och är ett problem som i princip varje krögare har att tampas med. Metoderna för att få rätsida på problemen har hittills varit varierande och många gånger bristfälliga. Samma sak gäller möjligheten att inventera sitt bestånd av alkohol. Att räkna flaskor och gissa sig till ungefär hur mycket som finns kvar i varje flaska ger långt ifrån precisa resultat.
Detta faktum blev starten för Bevintels utveckling av en unik tjänst som bygger på ett streckkodsystem. Genom att ”registrera” varje flaska och sedan följa upp förbrukningen mot kassaregistret får krögaren full kontroll över försäljningen och inventeringen blir effektiv och precis.
– Tanken är helt enkelt att våra kunder ska öka sin omsättning genom att reducera utgifterna för alkohol. Här finns i princip alltid pengar att spara, menar Hussein.

Svinnet på öl, vin och sprit kan vara rätt stort innan Bevintel Sverige kommer in i en verksamhet. Men efter analys och en rad förslag på förbättringar brukar företagen hamna på rätt köl. Bevintel Sverige, som var pionjärer med sitt koncept när de startade 2004, har två produkter. Dels är det kontrollsystemet Bevinco som används för inventeringar och revisioner, dels Bevcheck som är ett flödesmätningssystem för fatöl.
Som kund hos Bevintel är det lätt att hämta ut sin personliga rapport genom att logga in på företagets hemsida. Där kan man följa upp åtgången veckovis och lätt upptäcka eventuella oklarheter.
– Visst är det här en viktig åtgärd för att undvika svinn och faktiskt engagera sin personal i att ta ansvar för åtgången av alkohol. Det är häftigt att kunna hjälpa våra kunder till så konkreta förbättringar. Detta är en investering som helt klart har sitt mervärde, säger Hussein.

Bevintels koncept är väl rotat i USA och har kommit allt starkare i Sverige. Intresset ökar hela tiden och tanken är att om konceptet fungerar i Sverige borde det gälla för hela Nordeuropa. Framöver har Bevintel även ambitionen att erbjuda livsmedelsbranschen sina tjänster, en bransch där man än i dag inventerar sina lager genom att räkna sortimentet manuellt.
– Här ser jag stora möjligheter att erbjuda en tjänst som verkligen kan underlätta för kunden. Det Bevintel gör kan exempelvis hjälpa livsmedelsbutikerna att spara in på sina personalkostnader.

2014-01-07