Dela artikel

Minnesvärd konferens i anrik miljö

Furunäset utanför Piteå är en personligt präglad hotell- och konferensanläggning med unik historia. Vackert belägen vid Piteälven erbjuds här aktiviteter som glasblåsning och historiska vandringar. I det nyöppnade mikrobryggeriet kommer man dessutom inom kort kunna prova småskaligt producerat öl.

Få hotell i Sverige kan stoltsera med en så spännande historia som Furunäset Hotell & Konferens. Det välbevarade hotellet uppfördes som mentalsjukhus redan 1893, och som mest arbetade 800 personer på det då självförsörjande området.

– Den här platsens historia är otroligt välbevarad och full av spännande livsöden och händelser, berättar Carina Holmqvist, hotellets ägare.

Historievandring runt området av en guide som är uppvuxen här är något som många grupper uppskattar. Andra aktiviteter är glasblåsning i hyttan samt måleri i konstlängan. Snart öppnar även ett mikrobryggeri till många ölälskande besökares förtjusning.

Frukost serveras i hotellets matsal och som granne har man Läkarvillan – utsedd till en av Norrbottens bästa restauranger.

– I Läkarvillan bodde doktorerna under sjukhustiden. Nyligen hittade vi en gammal stentrappa ner till älven som ingen till en början visste vad den hade använts till. Det visade sig att doktorerna tog den när de skulle ner till älven och bada, ler Carina.

Furunäset Hotell & Konferens samarbetar även med restauranger inne i Piteå och erbjuder tillsammans med dem olika paketlösningar. Besökarna är både konferens- och privatgäster, och eftersom hotellet är relativt litet ger det en känsla av exklusivitet då konferensgrupper om 30–35 personer kan få hela stället för sig själva.

– Jag tror att våra gäster väljer oss främst tack vare vår spännande historia, det natursköna och väldigt lugna läget och det personliga bemötandet de får, avslutar Carina.

2015-11-30