Dela artikel

Modern skola med naturen runt knuten

Runborgs förskola och skola i Täby ingår i ett av Sveriges ledande friskoleföretag – Inspira. Här håller man fortfarande på att bygga upp Täby Kyrkbys enda friskoleverksamhet, något som får ta sin tid för att det ska bli riktigt bra.

Runborgs skola är en modern skola där digitala verktyg är en del av elevens och pedagogens vardag. Skolan har ett tydligt fokus på kunskap, kommunikation och kreativitet samt har precis gått in i ett treårigt statsfinansierat projekt, Makerskola, som bygger på idén om ett Makerspace i skolan.

Makerkulturen utforskar analoga och digitala material för att skapa förutsättningar för elever att sammanföra tankearbete såväl programmering med fysiskt arbete som slöjd.

– Vårt Makerspace kommer skapa en rödtråd genom hela Runborg, både stora och små kommer att ha tillgång. Det ska bli spännande att föra in programmering på förskolan, säger läraren Sofia Winerdal.

Verksamheten är belägen i en naturskön miljö med rådjur inpå knuten. Här kontrasteras omgivningen med en modern, högkvalitativ verksamhet som följer en röd tråd genom både förskola och skola.

– Lämnar man in sin ettåring här behöver man bara göra en inskolning, vi tar hand om barnet hela vägen. Upplägget skapar en trygghet som gör inlärningen lättare, säger Sofia Winerdal.
Medan Runborgs förskola har varit verksam i olika regi sedan 70-talet tillkom skolan först höstterminen 2014 efter en stor efterfrågan. Här skyndar man långsamt med en årskurs i taget.

– Vi växer in i detta och det vi gör blir väl genomtänkt. Vi kan erbjuda ett alternativ till storskaligheten och kan erbjuda en verksamhet att växa i som familj, säger Ingeborg Moestam, verksamhetens förskolechef och rektor.

Kvalitetsfrågorna får den tid som krävs för att skolan ska bli riktigt bra. Här formas också verksamheten i samarbete med föräldrarna. Resultatet är bland annat den idrottshall som eleverna kommer att få ta del av, något som är sällsynt i dag.

– Det är roligt att ha drivet i föräldragruppen, säger Ingeborg Moestam.

2015-10-20