Möt det kinesiska teets skönhet
”Te har fyra skönheter, säger vi i Kina. Den vackra formen, färgen, aromen och smaken. Naturen kan förse oss med den finaste kvaliteten av te, och den kan erbjuda oss en bättre hälsa på många sätt.” Det säger Grace Jianying Guo på Grace Tea House i Stockholm
Skönheten hos te är det som Grace Jianying Guo, ständigt återkommer till när hon beskriver sin passion för kinesiskt te. En passion hon delar med sin svenske make Göran Bergman, och som hon driver Grace Tea House tillsammans med.
– I Sverige dricker ni svart te av sämre kvalitet än i Kina. Det känns för mig inte bra och får mig att sova dåligt när jag tänker på det, förklarar Grace med största övertygelse när vi möts.
Hon tystnar och jag förstår att göra det med, när hon varsamt räcker över en kopp Oolongte.
– Lukta först, uppmanar hon.
– Det luktar mycket, svarar jag och drar in doften av teet från sydöstra Kina.
Grace har just lärt mig att teet produceras i Fujianprovinsen i Kina, där det råder ett subtropiskt klimat. Det är just klimatskillnader, samt tiden för skörd, som sätter den speciella prägeln på vart och ett av teerna. Information som ingen kines skulle vara utan när den handlar sitt te. Hos Grace kan man prova ekologiska teer från tre väldigt olika områden i Kina.
När jag frågar om teceremonierna de erbjuder sina kunder, svarar hon mig inte, utan följer i stället min lilla tekopp med blicken när jag reflexmässigt för den mot munnen.
– Titta på färgerna. Teet är ljust, lite gyllengult, säger Grace i med en varm stämma.
Jag förstår att den som besöker detta tehus, både i Stockholm eller på webben kommer att ha nya kunskaper när de är klara. Det är Grace ambition.
– Först förståelse, sedan uppskattning av smaken. I den ordningen måste det vara. Först då kan man förstå den verkliga skönheten i teet, sammanfattar Grace.
Foto: Yanan Li
2014-06-16
Dela artikel