Dela artikel

Musik gymnasium & Pre-College

På Lilla Akademien i Stockholm integreras musiken i den vanliga skolan. Det här är ett forum där barn och ungdomar med musikalisk fallenhet får göra musiken till en naturlig del av sin vardag. I 15 år har denna kulturinstitution varit en plats för både grundskolebarn och gymnasister.

Att skapa en helhetsutbildning där skolämnen integreras med musikundervisning var en av de ursprungliga ambitionerna när Lilla Akademien startade 1998. Till skillnad från Kulturskolan där instrumenten spelas efter skoltid blir både musik och plugg en del av den vanliga skoldagen på Lilla Akademien.
– Hela vår grundfilosofi vilar på en helhetssyn på varje elevs utveckling. Här kan vi integrera både musik, dans och konst, på så vis är Lilla Akademien ett viktigt komplement till exempelvis Kulturskolan. Det här är på inget vis en elitskola men en plats för de elever som har bra förutsättningar och viljan att utvecklas inom musiken, säger Nina Balabina, konstnärlig ledare och grundare av Lilla Akademien.

Redan vid fyra års ålder kan barn söka till Lilla Akademiens helgkurser– en konstnärlig, kreativ verksamhet där man får prova på allt från musik till att dansa och måla. Kurserna är populära och många av barnen söker vidare till grundskolan. Väljer man sedan att fortsätta sin musikaliska bana på gymnasiet erbjuder Lilla Akademien ett estetiskt program mot musik. Det är en spetsutbildning och skolans egen statistik visar att hela 70 procent av eleverna fortsätter vidare till en musikhögskola utomlands eller i Sverige.
– All vår statistik indikerar att den gymnasie-utbildning eleverna får hos oss är en bra grund för att studera vidare inom musiken, säger rektor Emelia Erlandsson.
– Jag tycker det är ett fint betyg att många av våra elever inte vill gå hem när dagen är slut, och längtar tillbaka efter ett långt sommarlov. 


Foto: Rikard Westman

2013-10-30