Dela artikel

Mysigt och vällagat på Nytorgets nya hak

Värme, familjärt och närproducerat. Det är ledorden för syskonen Babar som ligger bakom nyöppnade restaurang Kaferang vid Nytorget på Södermalm. Här serveras såväl frukost som lunch och middag.

I ett attraktivt läge på Nytorget i Stockholm, i totalrenoverade lokaler, ligger den nyöppnade restaurangen Kaferang. Här serveras både frukost, lunch och middag. Och bakom restaurangen står Simon, Diana och Miachael Babar, en trio med mångårig erfarenhet från restaurang- och kafébranschen.


Att det är en familjär stämning råder det ingen tvekan om. Michael bor i närheten och har sina barns dagis precis över gatan. Detta gör att barnen när som helst kan komma över och träffa sin pappa, faster och farbror.


Tänket kring det familjära genomsyrar även restaurangens inredning. När syskonen Babar tog över lokalerna i december förra året påbörjades arbetet med en totalrenovering. Kvar blev bara det gamla betonggolvet. Nu har material blivit noga utvalda för att fungera i symbios med varandra och skapa en gemytlig känsla inne i restaurangen.
   – Det ska vara behagligt. Det ska inte vara för jobbigt på det ena eller andra sättet. Allting är platsbyggt för att passa in för att få det vi är ute efter, säger Michael Babar.


På kvällen, när lamporna dimmas ned, skapar färgerna och materialen en känsla av levande ljus. Stämningen blir nästan som kring en lägereld.


Även när det gäller maten har det familjära och enkla fått stå i centrum.
   – Tanken är att ha bra frukost-, lunch- och middagsutbud. Det ska vara bra, enkelt och med hög kvalitet. Vi försöker tänka närproducerat, det är vi intresserade av, säger Michael Babar och tillägger:


   – Vi kan ha allt från fruktsallad till gröt, till scones eller enklare mackor till frukost. Vid lunch har vi en ganska bred meny som är lyxig men ändå enkel och god. Vi försöker ha något för alla typer av människor. På kvällen är det samma tänk men med mer lagad mat.


Nyligen öppnade Kaferang för middagsservering på kvällarna. Men redan för en tid sedan slogs portarna upp för lunch och frukost. Anledningen är att Michael, Simon och Diana ska veta precis vad gästerna tycker om och vill ha mer av.


Kaferang är som sagt i en spännande startsfas. Men Michael och syskonen tänker inte stressa för att snabbt bli en av Stockholms mer populära restauranger.
   – Det viktigaste är att det går bra. Det får gå långsamt och växa naturligt. Folk ska gå på rekommendationer, det är mycket roligare för oss då, säger Michael Babar.

2015-08-25