253059 Bygdens Bästa - Nibble Gårdsbutik_04
3-5 min lästid

När gårdsbutiken blir modell för framtidens handel

När vi kommer till gården i Ösmo står dörren till Nibble Gårdsbutik redan öppen. Birgitta Carlsson är personen som står bakom Bygdens Bästa, ett företag som arbetar med hållbart lantbruk och lokal livsmedelsproduktion. Det låter enkelt. Men bakom företaget står en struktur som är allt annat än spontan.

Birgitta Carlsson var danspedagog. Hela sitt vuxna liv undervisade hon i koreografi, rytm och dans. Men något skavde. När hon passerade fyrtio kände hon att hon ville något annat – kanske bara förändring.

"Jag ville göra något som kändes på riktigt. Något där jag såg resultatet i marken”, säger hon.

Hon bytte dansskorna mot gummistövlar och började med biodling. Därifrån växte idéerna. Med utbildningar inom trädgårdsdesign och affärsutveckling, och ett växande engagemang i LRF, tog hon nästa steg: Bygdens Bästa 2.0 – ett företag med basen i Ösmo.

Nibble Gårdsbutik i Ösmo
Att driva en gårdsbutik är mer än att sälja potatis och lammkorv. För Birgitta är det ett sätt att visa hur allt hänger ihop.  „Jag ser koreografi i lantbruket”, säger hon. „Det är ett flöde – inget står ensamt. Jag vill att människor förstår vad de äter, inte bara köper det.”

Nibble Gårdsbutik är öppen, personlig och alltid bemannad. Butiken är liten men verkligen genomtänkt. Produkterna är utvalda med omsorg. "Folk kommer inte bara hit för att handla. De kommer för att få kontakt. Med maten. Med mig. Med någonting som känns verkligt.”


Närproducerat i praktiken

Det som gör Bygdens Bästa i Ösmo unik är mer än sortimentet. Konceptet går ut på att skapa små, bemannade butiker där konsumenter kan köpa lokalproducerade råvaror direkt – utan mellanhänder, men med full insyn. Varje butik drivs under samma struktur: svenska produkter, noggrant utvalda producenter, personlig service och lokal förankring.

"Jag kommer inte köpa lokaler. Jag hyr, bygger upp, anställer personal. Men grundtanken är densamma: närproducerat, svenska råvaror, bemötande och kunskap.”

Det unika är att detta inte är ett traditionellt lantbruksföretag – och inte heller ett franchisekoncept i klassisk mening – utan en skalbar handelsmodell som kan kopieras till andra orter utan att förlora sin förankring. Målet är att koppla samman producenter och konsumenter i ett närmare, ärligare och mer hållbart matsystem – där varje butik är både marknadsplats och mötesplats.


Bygdens Bästa 2.0

"Jag kände att jag vill ha något annat i mitt liv. Jag vill inte bara hålla på med dansen”, resonerar hon.

I dag arbetar hon med något helt annat, men drivkraften finns kvar. Det handlar fortfarande om rörelse – fast i en annan form. Med Bygdens Bästa och Nibble Gårdsbutik har hon hittat ett nytt sätt att sälja mat, ett annat sätt att tänka kring lantbruk. Och kanske är det framför allt ett bevis på att det faktiskt går att börja om.

2025-08-12
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.