2510278 Norrtälje Musteri_01
3-5 min lästid

Norrtelje Musteri vill sprida kunskap om den svenska äppelskatten

Katarina Holmberg är polisen som började pressa äpplen. Hennes egen trädgård fick idén om ett musteri att slå rot. Sju år senare driver hon ett äppelmusteri och en lanthandel med prisbelönta produkter. Men egentligen håller hon på med samma sak som när hon jobbade på Säpo…

Passande nog flyttade Norrtelje Musteri och Norrtelje Lanthandel in i gamla regementslokaler i Norrtälje för drygt ett år sedan. Grundaren har nämligen ett förflutet inom polisen och militären.

 

"Om någon sagt att jag skulle jobba med det här när jag var polis hade jag inte trott dem", säger Katarina Holmberg med ett skratt.

 

Tankarna fanns på att starta något eget. Omgivningen tog för givet att det skulle bli en säkerhetsfirma eller liknande. Men det lockade mer att testa något helt annat.

 

"Att det blev just äppelmust var en slump. Jag hade äppelträd hemma i trädgården och åkte iväg med frukten till ett musteri för att få dem pressade för privat bruk. Musteri kändes nytt, roligt och viktigt", berättar Katarina och lägger extra tonvikt på det sistnämnda ordet.
 


Drivkraften har aldrig varit att skapa det mest lönsamma musteriet. Istället handlar det om att föra vidare gammal kunskap som gått förlorad. Vi kan bli betydligt bättre på att ta tillvara den skatt av äpplen som finns i landet. Idag ligger den ofta kvar och ruttnar i våra trädgårdar, eller ersätts med importerade äpplen i butikerna.

 

I ett större perspektiv kan man även se det som en säkerhetsaspekt att värna om det småskaliga och närodlade.

 

"Om vi skulle hamna i ett krisläge är det viktigt att ha en inhemsk produktion och veta hur man hanterar det som finns här. Det skapar ett mer robust samhälle, vilket har likheter med när jag arbetade inom Säkerhetspolisen", säger Katarina.

 


Intresset växer för drycken

 

En annan drivkraft har varit att visa barnen att hon kan.

 

"När jag förklarade att jag skulle starta ett musteri blev de förskräckta och sade att jag inte skulle tjäna några pengar", minns Katarina som nu har stöd av en entusiastisk familj.

 

Utan tidigare erfarenhet av att varken driva företag eller livsmedelsproduktion fick hon börja från grunden, googla och ringa runt och fråga om till exempel vilka maskiner hon behövde. Hon fick mycket hjälp och lyfter nu gärna andra företag i sitt stora nätverk.

 

"Jag har aldrig tänkt på mig själv som entreprenör, men nu inser jag att det blivit mitt yrke. Och jag är stolt över det jag åstadkommit. Jag har en jättefin butik bredvid musteriet, mina produkter har vunnit flera priser i till exempel Must-SM och Mathantverks-SM. Dessutom är jag rådgivare och håller kurser", säger Katarina.

 

Hon gläds också åt att intresset för kärnan i verksamheten, äppelmusten, växer. Det blir mer och mer populärt att komma till Katarina med sina äpplen och sen hämta färdig must ett par dagar senare.

 

"Det är extra roligt när jag kan få folk att vakna till och ta hand om annat också. Om de säger att de har så mycket vinbär i trädgården tipsar jag om att de kan ta med dem också och pressa tillsammans med äpplena. Jag tror att mer kunskap bygger mer ansvarstagande", avslutar Katarina med passion i rösten.

2025-01-28
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.