EM_Knivsta Stenugnsbageri_03
3 min lästid

Nybakat bröd, tårtor & sött hos Knivsta Stenugnsbageri

Välkommen in till ett äkta hantverksbageri där allt görs från grunden med riktiga råvaror. Här hittar du deras storfavoriter såsom levainbröd, surdegsbaguetter, räkmackor och kardemummabullar. Knivsta Stenugnsbageri erbjuder även catering till företagsfesten eller bröllopet.

Efter klockan två på eftermiddagarna och på helgerna är det vanligtvis fullt hus hos bageriet i den gamla butikslokalen i Knivsta. Det är inte helt ovanligt att utemöblerna får komma in för att göra plats åt alla fikasugna besökare. Med sitt goda hantverk gjort på äkta råvaror är det inte så konstigt att Knivsta Stenugnsbageri lockar besökare i alla åldrar. De har blivit kända främst för deras klassiska levainbröd med olika toppings samt deras surdegsbaguetter. Allt bakas med surdeg som har legat och vilat i minst tjugo timmar. Sedan skjuts de in i stenugnen med stora spadar precis som när man bakar pizza. Där bakas det i hög värme direkt på stenarna. 


- Det blir ett smakrikt bröd som dessutom håller sig längre. Sedan är det faktiskt bevisat att surdeg tar upp mineraler bättre i kroppen, berättar Mats Helin som grundade Knivsta Stenugnsbageri tillsammans med Josefine Gadle.




Smaker för alla stunder


Besökare i alla olika åldrar och målgrupper kommer för att ta del av nybakade godsaker varje dag hos Knivsta Stenugnsbageri. På menyn hittar du allt från lunchmackor, sallader, smörgåstårtor till vaniljbullar och biskvier. Till fikat eller lunchen kan du exempelvis välja mellan färskpressad juice, smoothie eller kaffe som bryggs på kaffebönor från Gringos Kafferosteri i Göteborg. 


- Jag tror att det uppskattas att det inte är någon massproduktion utan tar det slut, så tar det slut, säger kollegan Josefine vars specialitet är att göra specialtårtor utifrån kundernas önskemål. Hittills har hon skapat en mängd olika tårtor inspirerade av allt från Babblarna till Harry Potter. Hennes vackra och utsökta tårtor har fått stor uppmärksamhet på hennes sociala medier.




Två vägar korsas


Mats har för det mesta varit egenföretagare och startade sitt första egna företag redan som 21-åring. Därefter har han bland annat arbetat som försäljningschef för bageri och chark hos en känd butikskedja. Det var när han började jobba på en mindre bakstudio som han träffade Josefine som jobbade i köket. Snart bestämde de sig för att satsa på något eget tillsammans. De började sakta men säkert att sätta sin egen prägel på den gamla butikslokalen mittemot Thunmanskolan.


Nu har det snart gått ett år sedan de slog upp dörrarna till deras helt egna bageri i Knivsta. Sedan dess har det rullat på i rasande fart och tagits emot mycket väl av invånarna. 


- Starten gick bättre och betydligt snabbare än vad vi hade förväntat oss, berättar Josefine.


- Planen är att utöka personalen med en bagare, något som tyvärr är en bristvara i dagsläget. Det har varit mycket att göra sedan start och det är uppskattningen från alla härliga kunder som har gjort att man har haft drivkraften att orka med, förklarar Mats. 

 

2023-04-18
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies