Dela artikel

Nyttig och inspirerande mat

Krögaren Benny Danielsson driver catering och tre lunchrestauranger. Varje vecka lagas tusentals prisvärda luncher, där bra råvaror och stort miljötänk står i centrum.

Redan som trettonåring började Benny Danielsson att arbeta i restaurangbranschen. Sedan dess har han hunnit med att vara köksmästare, krogägare både i Sverige och utomlands och lagat nobelmiddagar. I dag driver han företag tillsammans med sin bror Niklas Danielsson. Den populära duon har cateringfirma och tre lunchrestauranger, som är medlemmar i Swedish Chef Association.

Smaker för alla
Matmakarnas cateringfirma är ursprunget till verksamheten. Den har en bred meny där bufféerna har varit en storsäljare under flera års tid. Antagligen för att de många rätterna tillfredställer flera olika typer av smaker. De stora topparna infaller under våren och julen.
   – Nu kör snart julborden igång, från 28 november till 23 december. Det är verkligen kul, säger Benny.

Restaurang Matmakarna på Södertörns högskola har café med lunchservering, samt campus största lunchrestaurang.

Konst och mat hand i hand
Brödernas restaurang Konstfack, söder om Stockholm, har fått ett uppsving efter ägarbytet 2007. Numera är det inte bara elever och lärare som äter i restaurangen, utan många externa gäster också.
   Det senaste tillskottet är Restaurang T64 på Tegeluddsvägen. Tillsammans serveras över fyra tusen luncher i de tre restaurangerna i veckan.
   – Allting lagas från grunden. Varje dag finns det minst en soppa, kött-, fisk- och vegetarisk rätt att välja bland.

Färska och goda råvaror
Företagarna har samma koncept för restaurangerna och cateringen, nämligen att köket bara använder sig av äkta råvaror i matlagningen.
   – Vi använder inte halv- eller helfabrikat, säger Benny.

Köksmästarna använder många ekologiska varor och köper gärna rättvisemärkta och närodlade produkter. Köttet och fisken köps så färska som möjligt, för bästa smak.
   På restaurangerna finns dessutom ett stort miljötänk. Personalen sopsorterar, återvinner och försöker hålla nere onödiga transporter.
   – Restaurang Matmakarna är på god väg att bli KRAV-certifierad.

2014-11-21