193034 GBG1
193034 GBG4
193034 GBG2
193034 GBG3
193034 GBG1
193034 GBG4
193034 GBG2
193034 GBG3

Öl gjord med svett och kärlek

Tänk att vi äntligen börjar fatta. Eko är reko. Lägg dina pengar där du har ditt hjärta – köp lokalproducerad och ekologisk öl.

En ekonom- och lärarexamen i ryggsäcken samt ett konstant ifrågasättande om hur tingen skapas. Robin Johnander titulerar sig ekologisk hantverksbryggare, och osar passion. 

      – Jag började med att brygga öl under tiden jag studerade till lärare. Jag har alltid velat lära mig saker från grunden. Hur gör man saker på riktigt? Jag studerade konst för att lära mig måla en tavla på riktigt. Det är viktigt att hänga med i processen, i allt jag gör. 


Gamla Enskede Bryggeri startade för cirka tio år sedan. En idé som i vaggan handlade om att Robin mest ville tillverka det han själv inte kunde köpa. Men när bollen väl var i rullning – fortsatte den att rulla.

      – Efter ett besök med några polare på ett bryggeri i Nynäshamn blev jag supernyfiken. Jag ville lära mig. Jag köpte en bok om ölbryggning och samtidigt som jag pluggade bryggde jag öl. Då hade jag flyttat hem till min barndomsidyll Gamla Enskede och bildat familj. 


Området kring Stora Gungan, nära Triangelparken, har under många år hyst ett välbesökt bageri och en snygg lokal restaurang. En stark företagaranda inom ett litet område där den lokala patriotismen är tydlig. 

      – Det blev en drivkraft för mig som entreprenör att vara tillbaka i den här omgivningen. Jag experimenterade otroligt mycket och fastnade för lättöl. En öl som jag sålde på en marknad och genast tog ryktet fart. Gamla Enskede Värdshus ringde och ville köpa öl, så det var bara att ställa sig vid spisen och börja koka öl. 


Upplevelsen av Gamla Enskede Bryggeri ger ett intryck av en gedigen gammal business med anor och Robin är tacksam för den kompis som sade åt honom att varumärkesskydda namnet.  Ölen produceras idag helt ekologiskt med hantverksmässiga metoder i liten skala. 

       – Det ska vara smakrikt, men snällt. Balanserade smaker. Delikata smaker, inga humblebomber eller extrema grejor. Helst inga slagsmål i munnen, ler Robin.  Jag pushar ofta för de lite svagare ölen, då jag tycker de är trevligare och att jag gärna dricker mycket öl.  


Alla namnen har anknytning till Gamla Enskede-området, som Månhorns IPA, taget från Månhornsgränd. Denna vår presenterar bryggeriet Triangel Saison, döpt efter Triangelparken i vars närhet vi finner besökstäta Robin Delselius Bageri, Gamla Enskede Matbod och Matateljén. Det är som poesi för den som är familjär med området att läsa hur Robin beskriver respektive ölsort. ”Mellan Meditationslunden och Uppståndelsens Kapell ligger en gammal rågång som blev till Sju Brunnars Stig. Kantad först av hängbjörk, sedan vanlig björk, därefter tall och slutligen gran skulle de sörjande bli allt mer tungsinta inför begravningsceremonin. Sju Brunnars Brown Ale är en hyllning till Skogskyrkogården, denna oas av lugn och frid”.


Det är en välsignelse med de här samhällsströmningarna som värnar om miljö och lokalproducerat. Det här är vår hyllning till Gamla Enskede Bryggeri och lokala entreprenörer som Robin Johnander. Han säger det bäst själv:

        – Det är en människa som står och gör det här, och inte en tryckluftsmaskin. Det här är öl gjord med svett och kärlek. 

2019-05-23
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies