– Jag tog mig an uppdraget som rektor för Bromma Folkhögskola, när jag kände att jag var färdig med näringslivet och längtade tillbaka till att jobba med något som rör hela mig, mitt jag och inte bara det professionella. Jag tror på att utbildning är grunden till förändring och att den här skolan har en viktig funktion för området, kyrkan och människorna. Människor förändras tillsammans. Det vi lär, det lär vi tillsammans och det är där vi utvecklas. Jag ser det som en ynnest att hjälpa människor att växa i det, berättar Jenny Kimming, ny rektor för Bromma Folkhögskola.
Bromma Folkhögskola bär sitt namn sedan 2014, och är en sammanslagning av folkhögskolor från Lidingö, Kungsholmen och Bromma. Huvudman är Equmeniakyrkan. Här är alla välkomna, oavsett bakgrund eller religion. Mångfald är en styrka, att man blir sedd och känner sig uppskattad genomsyrar allt, likväl som möjligheten till att utvecklas och lära för livet i en prestigelös atmosfär.
– För Equmeniakyrkan är skolan en av kyrkans diakonala armar, det är här det händer och här som samhället behöver oss. Lära kan man göra hela livet, och här har vi deltagare i åldrar från 18-till 90 år. Det kan vara människor som behöver läsa upp gymnasiet via vår Allmänna kurs, eller människor som av olika anledningar vill ta en paus från arbetslivet och göra något kreativt, kanske byta riktning i livet. Man går i skolan hela dagen, med ett individuellt schema som innefattar både enskilda - och tematiska ämnen. Det finns ett starkt processtänk i allt, samtidigt som en väldigt tydlig struktur gör att människor med särskilda behov eller diagnoser många gånger trivs hos oss.
Folkhögskolan har en intressant mix av utbildningar: Allmän kurs, Allmän kurs senior, Ateljé X, Diakonal utbildning, Teater, Fritidsledare, Yogalärare och Musikutbildning. Utbildningarna passar deltagare som kanske inte fann sig tillrätta på gymnasiet, men även för de med ett tydligt fokus och som har ett uttalat mål med sin utbildning.
– Vad som genomsyrar alla utbildningar är att man ska känna att ”Jag har ett värde i mig”, oavsett prestation. Vi jobbar med alla sinnen, experimenterar och tar in det existentiella. Vi har något som vi kallar andrum, som sker under 5 minuter varje dag och är en ickereligiös paus då man lyfter något som man reflekterat över eller mött. Syftet är att lyfta ett existentiellt perspektiv, att det finns något mer än det vi ser och hitta oss själva i det. Vi är alla människor, varken mer eller mindre, och det är fantastiskt, säger Jenny.
Sedan mitten av 1800-talet har folkbildningen varit tydlig i Sverige. Vi ska vara rädda om vår folkbildningstanke, tycker Jenny. Folkbildning är en del av hur vi har byggt vår demokrati, och som fortsätter bygga helt vårt civilsamhälle.
– Att vi finns och att dörren är öppen för alla, är så oerhört viktigt att alla vet. Och att folkhögskolan inte är en liten värld, det är en värld som tar tillvara på människor. Världen här är mångkulturell och mångreligiös, och i den blir man inte liten, man blir stor i sin litenhet!