EM_skafferi ha°llbaren_01EM_skafferiha°llbaren_03EM_skafferiha°llbaren_02

Plastfritt och miljövänligt hos Skafferi Hållbaren

Hos Skafferi Hållbaren finns närodlade, plastfria och ekologiska produkter. Hit söker sig människor som vill äta lite nyttigare samtidigt som de också värnar om miljön. – I butiken kommer vi undan många förpackningar tack vare att kunderna tar med sig sina egna burkar. Vi måste börja tänka mer hållbart och då måste plasten bort, säger Lilian Nyberg.

 

Hos Skafferi Hållbaren som ligger centralt i Halmstad kliver man in i fräscha och moderna lokaler med många produkter som är förpackade i en fin design. Här finns alltifrån ekologiskt kaffe till närodlade bönor och kryddor. Butiken och sortimentet sticker verkligen ut, då plast inte förekommer i någon form på en enda vara i butiken.


Lilian Nyberg som är grundare och ägare fick idén till butiken då hon via en bekant förstod att det var en utmaning för människor att handla plastfritt, då utbudet var väldigt begränsat. Lilian driver sedan tidigare ett företag som är verksamt inom reklambranschen men ville ha ett till ben att stå på.


– Jag ville öppna en butik där man kunde gå och plocka sina varor utan att behöva fundera på plasten, säger Lilian.


Inför starten fick Lilian kontakt med tre andra affärer i landet som var så kallade Zero Waste-butiker och därifrån utformade hon också sitt koncept.


– Zero Waste-butikerna är väldigt populära i bl.a. Australien, USA och Frankrike, där man har mycket mat på lösvikt. Man tar då med sin egen behållare och hämtar det man behöver och det lösviktssystemet har jag också tagit in i min butik.
Plastfria hygienartiklar 

I butiken finns ett 50-tal varianter av livsmedel på lösvikt, som ekologiska bönor, linser, gryner, pasta, ris och även ett 50-tal kryddsorter. Här finns också ren ekologisk choklad på lösvikt samt olika ingredienser som passar för müsli, vilket gör att man kan plocka ihop sin egna blandning.


I butiken finns också många lokalodlade och närproducerade produkter som surkål, honung, ostkaka och det välgörande fermenterade teet Kombucha. Här säljs också frukt och grönsaker efter säsong.


Bland hygienartiklarna finns trätandborstar, läppbalsam i papphylsa istället för plast samt ekologisk tvål, schampo och balsam i fast form. 


– Jag har valt produkter som inte innehåller plast för ett eliminera den. Toalettpapper utan plastförpackning är en av de svåraste produkterna att hitta som konsument men jag har hittat en leverantör som producerar pappersförpackat papper av bambu. Det är oerhört bra då bambu är ett gräs som växer upp igen efter skörd.
Svensktillverkade ärter och linser 

Till butiken kommer ung som gammal och både män och kvinnor där många av dem bor i Halmstad med omnejd.


– Butiken är perfekt för de som bor i stan, då de slipper ta bilen för att handla. Många av dem som vill ha bönor tycker att det är toppen att de är ekologiska och att de kan köpa den mängd som de vill ha. Även våra svensktillverkade ärter och linser är väldigt populära.


På kort tid har Lilian fått många nöjda kunder som uppskattar hennes koncept.


– Jag får ofta höra att det är en fin affär med en bra tanke. Många tycker att det är bra att de kan fylla sin egen burk och säger att de har väntat på en sådan här butik i Halmstad.


Lilian förklarar vidare att hon gärna vill utöka med fler produkter men att plasten många gånger kan vara en utmaning.


– Jag skulle hemskt gärna vilja ta in ost men det är svårt att komma ifrån plasten. Ju mer samhället utvecklas med mindre plast, desto mer kan jag utöka. Samhället måste klara av att komma undan plasten och hitta något annat som är mer hållbart för vår värld, avslutar Lilian.

Läs mer...

2021-06-08

EM_hundarnas hus_03

Hunddagis i trygg miljö

Artikel På Hundarnas Hus får hundarna vistas i en lugn miljö, samtidigt som de tas om hand av personal med mycket kunskap. Här finns förutom hunddagiset även en butik med foder och tillbehör, hundtrimning och...
EM_fobab_01

Snickare och entreprenör med bred kunskap

Artikel Med stor flexibilitet utför Fobab alltifrån små till större uppdrag åt många företagskunder i Stockholm. Alla uppdrag utförs med stort engagemang och för dem är ingenting omöjligt.
  • SKAFFERI HÅLLBAREN
  • Tel | 0735-20 18 44
  • Adress | Klammerdammsgatan 12, Halmstad
  EM_georg-wikman_01

  Mannen bakom Kan Jang

  Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

  EM_andrea_brandstrom_01

  Andréa Brändström

  Vinnare av Hela Sverige Bakar 2017.

  EM_peter-svensson_05

  Peter Svenson fotograferar världens kändisar

  Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

  Arkiv

  © 2021, Enterprise Magazine