Dela artikel

Populära gourmetburgare efter eget recept

På Hamburgerbruket finner man gourmetburgare tillagade efter unika recept, framtagna av ägaren, Özcan Kaya. Än så länge finns Hamburgerbruket i Eskilstuna och Örebro. Detta är dock bara början. För Özcan har planer på att göra sin verksamhet rikstäckande.

Özcan Kaya har arbetat inom restaurangbranschen hela livet. Han kommer ursprungligen från Turkiet, där han började som diskare vid fjorton års ålder. Han kom till Sverige 1999 och har drivit ett antal restauranger sedan dess. När han fick barn ville han slå av på takten och sålde den restaurang han då ägde i Dalarna. När han flyttade till Örebro skaffade han ett gatukök i tron om att tempot skulle bli lugnare. Efter en seg start gjorde han om menyn och började snart sälja mycket husmanskost. På menyn stod nu också högrevshamburgare.

176054 HB1


 – Kunderna såg de fina fräscha bilderna av hamburgarna och blev nyfikna. Det började med att vi sålde kanske 15-20 hamburgare om dagen. Men efter ett tag var vi uppe i 300 om dagen, säger Özcan om den oväntade framgången.


När succén var ett faktum var det inte längre tal om att ta det lugnt. Özcan bestämde sig för att satsa helhjärtat på verksamheten. Det hela inleddes med en tragedi när lokalen i Örebro brann ner. Özcan gav sig dock inte utan ställde upp en vagn och kämpade på i vinterkylan. Trots verksamhetens tillstånd fortsatte kunderna komma. En del av detta berodde på lokalbefolkningens solidaritet. Huvudorsaken till att folk fortsatte besöka verksamheten var dock maten. Hamburgerbruket använder fräscha svenska råvaror, maler köttet själva, reder sin egen sås, vars recept Özcan själv utvecklat, och brödet bakas hos ett bageri.


– Jag tror inte det finns någon i hela världen som gör hamburgare på samma sätt som jag gör, säger han.


Restaurangerna i Eskilstuna och Örebro är bara början. Özcan har stora planer för sin verksamhet. Han planerar att öppna restauranger även i Karlstad och Västerås. Fram till 2025 kommer han starta restaurangerna i egen regi, för att sedan öppna möjligheterna för franchisetagare. Om allt går enligt planerna kommer man, så småningom, skaffa en produktionsanläggning och ett huvudkontor. För tillfället har Özcan dock fullt fokus på att bygga upp sitt varumärke och se till så att allt funkar som det ska med de restaurangerna han har.


 – Men det kommer nog gå fort. För det verkar som att vårt koncept går hem hos de flesta. Vi har en svårslagen produkt, säger han.

2017-12-13