Dela artikel

Populärt gymnasium för alla

Thorildsplans gymnasium är en stor skola med flera inriktningar. Totalt går nästan 1 300 elever här fördelade på en rad olika tekniska inriktningar och andra mer klassiska program, samt program för nyanlända och Aspergerklasser. Det som skulle kunna vara en stökig skola är i stället en välutvecklad verksamhet med en bra atmosfär.

Man brukar kalla Thorildsplans gymnasium för ett innerstadsgymnasium för alla, och det stämmer i flera bemärkelser. Läget på Kungsholmen med bra kommunikationer gör att elever från hela Storstockholm kan ta sig hit utan större problem. Thorildsplans gymnasium är också ett mångfaldens gymnasium samt en skola där eleverna får vara sig själva. Dessutom lockar de många programinriktningarna olika sorters elever, något som skapar en god dynamik.

– Ett gymnasium för alla handlar också om allas lika värde, ett bra bemötande och respekt. Vi arbetar mycket med sådant inom klasserna, säger Karin Ågren, en av tre rektorer.

Tillsammans med Britt-Marie Kekonius och Robert Waardahl utgör hon skolans rektortrio som delar rum, bollar mycket med varandra och arbetar för att ha en skola och arbetsplats med öppna dörrar där det råder så lite hierarki som möjligt.
– När jag kom hit slogs jag av den bemötande stämningen och känslan som finns här. Den är nästan skolans varumärke, säger Robert Waardahl.

Eleverna här kan fylla raster och eventuella håltimmar med exempelvis ett gympass eller kan delta i skolans musikförening. Biblioteket är något extra. Två engagerade bibliotekarier tar in föreläsare, håller i bokcirklar, tar med elever på kulturevenemang och samarbetar väl med lärarna.

Stipendiefonden möjliggör att i princip alla elever kommer iväg på en utlandsresa någon gång under gymnasieåren. Rom, Paris, München, San Diego och Barcelona är bara några av de städer som varit målet för elevernas resor.
– Det momentet läggs in i kurserna, så det är ingen turistresa det är tal om, utan eleverna jobbar med väldigt bra projekt i anslutning till detta, lovar Britt-Marie Kekonius.

Det finns alltså flera anledningar till gymnasieskolans goda rykte, som blir extra tydlig efter en koll i olika sociala medier. Rekommendationer från vänner och familj är nämligen det som varit mest avgörande för de flesta som har sökt sig hit. Och Thorildsplans gymnasium, som firar 25-årsjubileum i år, växer i popularitet.

2016-01-19