Dela artikel

PriMaten gör oss mätta och glada – här äter du utan att kroppen tar skada!

Vi lever längre och mår bättre om vi tar hand om oss. Att äta bra och röra på sig är två viktiga hörnstenar för alla som vill leva hälsosamt. De ger ny energi och hjälper oss att klara av en stressig vardag.

– Jag brinner för att laga god och näringsrik mat, berättar Lars Fahlén som sedan tre år tillbaka driver PriMaten i Uppsala.


Han har skapat ett unikt koncept som består av, som han själv uttrycker det: ”Ett ekologiskt grottkök och butik”. Här serveras läckra frukostmenyer, ekologisk fika och näringsrika luncher. Alla recept som tillagas och serveras hänger som på en tvättlina så att gästerna kan ta del av dem. I delibutiken säljs förutom maträtter även livsmedel som kokosolja, choklad och kryddor av riktigt bra kvalitet.
   – Det fanns en ledig nisch för ekologisk, närodlad mat. Jag tror att vi mår allra bäst om vi får äta det vi ätit under vår långa evolution; den mat som gjort oss till de vi är, fortsätter Lars, som är väldigt påläst när det kommer till näringsrik kost.


Tillbaka till gamla vanor
– Jag kallar inte maten vi serverar för stenålderskost, men jag bygger mycket av min filosofi på dessa principer, som också ligger till grund för menyn.


Stenålderskost, eller paleolitisk kost som den också kallas, är en kost baserad på viltkött, fisk, rotfrukter, nötter, frukt och bär. Spannmål och mjölkprodukter ingår inte, liksom raffinerat socker.
   – Jag vill servera mat som är ekologiskt odlad, hållbart producerad och gärna från lokala producenter. På PriMaten används inga tillsatser i matlagningen och eftersom rätterna inte innehåller spannmål blir maten naturligt glutenfri.


Naturlig mat
Lars säger att en hälsosam kost handlar om att skaffa sig sunda matvanor som håller i längden, utan att man måste överdriva eller anstränga sig särskilt mycket. PriMatens motto är att du ska vara mätt och glad när du går därifrån. Det märks på den läckra menyn som bygger på råvaror av hög kvalitet: vildfångad fisk, KRAV-kyckling, gräsbeteskött och ekologiska grönsaker. Menyn innefattar dessutom en rad gluten- och sockerfria bakverk. Tänk att naturlig mat kan vara så okomplicerad, och smakrik!
   – Naturlig mat är det som din farmor skulle känna igen som mat. Ska vi äta som vi har gjort under den största delen av vår evolution är det viktigt att maten är fri från tillsatser och ekologiskt odlad. Det mår alla bättre av!

2015-02-05