Nelins i Uppsala har funnits sedan 1930-talet
och startades först som café. Med tiden började man även sälja rotfrukter och
så småningom slopades cafédelen helt. Nelins blev en renodlad grossistfirma. I
dag är det bröderna Lars-Erik, Mats och Kjell-Åke Jonsson som driver verksamheten.
Deras far Erik Jonsson har arbetat här sedan början på 1960-talet och drev också
företaget fram till 2010 då sönerna tog över.
Butiken är känd bland kunderna för sitt breda
sortiment och låga priser. En förklaring till de förmånliga priserna är att man
även agerar grossist till traktens i stort sett alla matställen.
– Vi har byggt tre gånger så stor lokal och
tagit in cirka 6 000 nya artiklar. Mycket krut har bland annat lagts på
butikens uppskattade manuella delikatessdisk – fisk, ost och chark, berättar
Kjell-Åke.
Den gamla tiden då företaget var en liten
familjefirma är förbi. Numera är man 40 anställda, men man har valt att behålla
den familjära stämningen.
– Här blir kunderna avstressade, kan ta sig tid och prata med vänner och
bekanta, säger Kjell-Åke.
Närproducerat har blivit en stor trend på senare år, något som Nelins tagit
fasta på. Bland annat säljer man under hösten och vintern drygt 20 olika
äppelsorter från odlare i Skåne och Småland.
– Det brukar uppskattas och det finns en
publik för dem alla, säger Kjell-Åke.
Att kunderna har spridd smak är kanske inte så
konstigt med tanke på det stora upptagningsområde som butiken har. I fjol när
butiken firade 45-årsjubileum fick bland annat kunderna delta i en lek och skriva
ner sina postadresser.
– De kom bland annat från Bälinge, Östhammar,
Tärnsjö…, räknar Jonsson upp.
Bland Nelins nöjda kunder går uppskattningen
för prisvärda livsmedel bortom kommungränserna.