Dela artikel

Rena smaker från naturen

Är du less på halvfabrikat och massproducerad mat samt längtar efter genuina råvaror med rena och äkta smaker? På familjeägda Svantes Vilt & Bär står det förädlade viltköttet i fokus för verksamheten. Här torkas, röks och gravas kött från ren, älg, björn, fisk och fågel. ”Vi är väldigt duktiga på att vidareförädla våra produkter, men levererar också färskt kött till butikerna”, berättar Andreas Renberg.


Svantes Vilt & Bär är ett riktigt familjeföretag som drivs av far plus söner. Ägaren Svante Renberg arbetade på fabriken där Svantes Vilt & Bär i dag är inhyst redan från starten 1969 då ”Lapp-Simon” öppnade och kom senare att starta eget.
– Han slaktade och förädlade kött i liten skala och åkte runt till olika marknader och sålde. När fabriken han arbetat på gick i konkurs blev han erbjuden att hyra den av kommunen, berättar sonen Andreas Renberg som kom in i verksamheten 2005.

Verksamheten, som tidigare hade gått dåligt, blev en expanderande succé efter Svantes övertagande. Det är den lyckade kombinationen av tradition, känsla och kunskap som är anledningen till framgångarna.
– Vi siktar alltid på att ha hög kvalitet och nöjda kunder. Man får inte hög kvalitet om man inte har det i alla led och en av våra fördelar är att vi har hela kedjan själva. Vi köper in renarna själva, vi har egna bilar som transporterar dem och sedan slaktar, styckar, förädlar, paketerar och säljer vi själva. Vi har kontroll över hela flödet, säger Andreas.

Denna kontroll gör också att hela flödet genomsyras av en respekt för yrket och djuren. Att låta djuren få en avstressad miljö med tillgång till foder och vatten innan slakt är viktigt för Svantes Vilt & Bär, både ur ett etiskt och kvalitativt perspektiv. Vill man avnjuta dessa råvaror, som både är ekologiska, klimatsmarta och naturliga, kan man med fördel besöka fabriken för att investera i något av det bästa man kan göra en måltid på. Men Svantes Vilt & Bär finns också i saluhallar i såväl Stockholm som Göteborg.

2013-04-08